Betaizace – Jak se změníš v Beta chlapa?

Proměna ve slabého a ustrašeného Beta chlapa je plíživý proces. Jak se mu vyhnout?

"Takže miláčku, takhle by to nešlo. Dej si facku a mazej si uklidit v pokoji!"
"Ano, drahá. Promiň. Již běžím. Již běžím!"
„Takže miláčku, takhle by to nešlo. Dej si facku a mazej si uklidit v pokoji!“
„Ano, drahá. Promiň. Již běžím. Již běžím!“

CO JE ŠPATNÉHO NA TOM BÝT BETA?

„A co je sakra vlastně špatnýho na tom být Beta chlap?“ čtu občas v diskusi na Lovcově deníku. Při tomto dotazu se vždycky pousměju. Faktem je, že na betaizaci nezemřeš. Není to nakažlivá nemoc, v jejímž důsledku ti uhnijou a odpadnou koule (alespoň ty fyzické ne). Ostatně většina dnešních chlapů (cca 70 %) v západní společnosti spadá do této kategorie a někteří možná i žijí určitým způsobem šťastné životy, respektive zdánlivě šťastné životy.

Faktem také zůstává, že Beta je v dnešní korektní a genderově vyvážené době společensky nejpřijatelnější forma muže. Beta chlapi mají sex (i když méně často nežli alfa chlapi) a ženy s nimi rády vstupují do manželství. Pokud holka začne chodit s beta klukem, každý v jejím okolí její výběr schválí – rodiče, přátelé, paní učitelka. „Dyť je to takovej hodnej klučina!“

Co je tedy sakra špatného na tom být Beta? A proč by se měl chlap snažit stát se Alfou?

NEAUTENTICKÝ ŽIVOT

Odpověď zní takto:

Beta chlap se v mezilidských vztazích neřídí primárně svou osobní agendou a hodnotami, nýbrž se i ve významných oblastech svého života podřizuje názorům a přáním jiných dominantnějších jedinců v jeho okolí (někdy výrazněji, někdy méně výrazně): hezké přítelkyni, hádavé manželce, konzervativním rodičům, arogantnímu šéfovi, asertivnímu a maskulinnímu sousedovi, obecně tlaku společenského programování, vrstevníkům a podobně.

V tomto ohledu tedy beta chlap nežije autentický život v souladu se svými názory, hodnotami a preferencemi, ale životem vazala. V interakcích se nesnaží vést a vítězit, ale podřizuje se. Může takovýto život být ve finále skutečně šťastný a naplněný? Sotva.

AUTENTICKÝ ŽIVOT

Oproti tomu pod pojmem Alfa chlap si představme jedince, který se v životě i v rámci vztahů s ženami vyznačuje typickými maskulinními rysy jako sebevědomí, síla, odvaha, ambicióznost, dominance, asertivita, případně určitá míra agresivity.

Alfa se v rámci vztahů se ženou vždy řídí primárně svými přáními, plány a agendou. Zásadní požadavky jiných lidí (přítelkyně, rodiny, kolegů, šéfa) podrobuje zkoumání a až po zralé rozvaze se rozhoduje, zda na ně přistoupí či nikoli. Nenechává se vést nátlakem druhých, ale pouze vlastním úsudkem.

V životě i v partnerských vztazích se vždy snaží uspět a vítězit.

NOVÝ ALFA CHLAP – LOVEC

V rámci Lovcova deníku Alfa chlapa rozděluju na dva typy:

Zatímco tradiční Alfa chlap se sice vyznačuje pozitivnímu maskulinními vlastnostmi, jeho nevýhoda tkví v monogamii, v níž uspořádává své vztahy. Z tohoto důvodu se pak tradiční Alfa vyznačuje značnou mírou snahy o kontrolu svých partnerek a z toho vyvěrajícího drama.

Oproti tomu Nový alfa chlap – Lovec se v profesním i vztahovém životě spoléhá na redundanci, neboli vícero otevřených možností. Neslibuje monogamii. Z toho důvodu je nejen silný, sebevědomý, asertivní a úspěšný, ale vždy také uvolněný a nekontrolující. Jeho život se odvíjí šťastně bez zbytečných emocionálních dramat.

PROČ BY CHLAP MĚL CHTÍT BÝT ALFA?

Za nejlepší odpověď na tuto otázku považuju reálný popis životních situací a toho, jak se v nich jednotlivé typy chlapů chovají. Jak Beta a Alfa reagují na události jako je rozchod s přítelkyní, zrušené rande, ženské drama, ženský test, žárlivá hra nebo požadavek přítelkyně vycestovat na předraženou dovolenou? Zjisti to v kapitole Jak si Nový alfa chlap – Lovec zajišťuje úspěch ve vztahu.

Předpokládám, že až tuto kapitolu dočteš, bude ti jasné, proč je dobré být v životě Alfa (a ideálně uvolněný, sebevědomý Nový Alfa chlap – Lovec), nežli submisivní, ufňukaný, úzkostný a ve finále vždy prohrávající Beta.

I z tohoto důvodu je Přerod v Alfa chlapa Lovce jednou z hlavních náplní mého kurzu Lovcův trénink (mrkni na podrobnosti zde) a rovněž kurzu otevřených vztahů.

"Miláčku, drž už prosím ústa! Uděláme to tak, jak chci já, ano, drahý?"
"Ano, zlatíčko, už mlčim, už mlčim. Promiň!"
„Miláčku, drž už prosím ústa! Uděláme to tak, jak chci já, ano, drahý?“
„Ano, zlatíčko, už mlčim, už mlčim. Promiň!“

PROCES BETAIZACE

Betou se chlap nerodí, ale stává se jím. Tento proces se obecně nazývá betaizace. Ta někdy probíhá velmi rychle – například rozmazlený mamánek formovaný během dospívání dominantní, asertivní matkou dost možná i v dospělosti velmi hladce zapadne do škatulky Beta ufňukánek.

Někdy však betaizace probíhá nenápadněji. Někdejší alfa playboy a hvězda střední školy, který balil holky jak na běžícím pásu, se náhle setkává se ženou svého srdce, která není jako ostatní™, která je nejlepší a nenahraditelná™, propadá plíživé holkytidě (tedy nezdravé závislosti na jedné ženě) a betaizace ho postupem semele jak vepřovej prejt.

Každopádně proces betaizace se dá zvrátit, případně se mu dá vyhnout. Můžeš se stát Alfou. Já sám jsem byl v období mei 20. a 30. rokem života Betou. Jak to tedy udělat? Jak se vyhnout betaizaci?

SPOUSTA MALÝCH ÚSTUPKŮ

Jak proces betaizace vlastně probíhá? Dá se říci, že se odehrává formou mnoha ústupků vůči přáním jiných lidí, například vůči požadavkům atraktivní přítelkyně.

Motivace k těmto ústupkům jsou založeny typicky na beta rysech jako lenost a strach:

SLEDUJ #LOVCUVLIVESTREAM NA TÉMA BETAIZACE – JAK SE STANEŠ BETA CHLAPEM A PROČ TO PRO TEBE NENÍ DOBRÉ

LÉK NA BETAIZACI

A jak tedy vypadá lék na betaizaci? Jednoduše: NEUSTUPUJ!

Přesněji řečeno: Když jde o závažnou a podstatnou věc v tvém životě, která má přímý vliv na tvé životní štěstí, spokojenost, rozvoj a obecně životní přístup a filosofii, NEUSTUPUJ a nepodřizuj se tlaku jiných lidí. STŮJ SI KURVA ZA SVÝM!

OBLASTI, KDE MŮŽEŠ USTOUPIT

Samozřejmě, ne každý ústupek lze označit za špatný. Nechceš být tvrdohlavý idiot, který nikdy neustoupí ani o píď v naprosto podružných záležitostech. Pokud se takto chováš, nejsi Alfa, ale infantilní tvrdohlavec.

Ne všechny ústupky mají charakter patologických betaizačních ústupků. Jedná se zejména o málo závažné a podstatné oblasti, kde prostě můžeš přimhouřit oko:

  • Pokud kývneš na požadavek přítelkyně, aby sis po sobě sbíral doma špinavé fusekle, nejedná se nutně o betaizaci.
  • Pokud jsi prase a pod vlivem své nové přítelkyně si začneš měnit trenky častěji než jednou za tejden, v důsledku čehož tvá prdel bude vykazovat menší míru opruzenosti, nejedná se o nutně o betaizaci. Pravděpodobně se naopak jedná o rozumný ústupek, který z tebe udělá ve výsledku lepšího a civilizovanějšího člověka.
  • Pokud chce přítelkyně jít na kafe do tý nový hipster kavárny a ty bys raději na pivo do hospody, mávni nad tím občas rukou. Sebevědomý Alfa chlap Lovec neřeší takovéto podružnosti. Na pivo půjdeš s kamarády další den.
Výraz Bety, když se panička zlobí…

PATOLOGICKÉ BETAIZAČNÍ ÚSTUPKY

Jak tedy poznáš patologický ústupek, který vede k betaizaci a měl by ses mu prostě vyhnout? Jedná se o ústupek, který je zcela v rozporu s tvým životním stylem, hodnotami a názory a přímo vede ke snížení tvé životní spokojenosti (jak v krátkodobém, tak dlouhodobém horizontu). Tady je pár příkladů:

SEX:

  • Jsi sexuální chlap a víš, že v budoucnu budeš pravděpodobně chtít mít sex s více ženami. Vyhovují ti tedy spíše otevřené vztahy. Přesto pod vlivem omámení energií z nového vztahu slíbíš přítelkyni monogamii, následkem čehož si necháš symbolicky uříznout koule.
  • V dlouhodobém horizontu klesne tvá životní spokojenost a navíc si zaděláváš na budoucí potíže – přítelkyni budeš po několika měsících či letech pravděpodobně lhát, podvedeš ji, následkem čehož tě čeká ženské drama, rozchod, rozvod a s tím související další problémy. To vše znamená, že smradlavej valník betaizačního hnoje se právě v tvym životě dal do pohybu a cesta povede čím dál víc z kopce. 
  • Tajně se seznamuješ s jinými ženami, třeba online. Když tě přítelkyně načape, lžeš a zapíráš jak malý dítě. Lhaní nevyhnutelně vede k problémům a betaizaci.
ZJISTI, JAK ZALOŽIT VLASTNÍ BYZNYS, DÍKY NĚMUŽ BUDEŠ MAXIMÁLNĚ SVOBODNÝ A AUTENTICKÝ. SVŮJ ŽIVOT BUDEŠ ŘÍDIT TY, NIKOLI TVŮJ ŠÉF!

TVOJE ZÁJMY:

  • Rád jezdíš jednou za rok s partou kámošů na týden pryč chytat ryby. Pod tlakem přítelkyně a jejího „Miláčku, buďme raději spolu,“ svou účast zrušíš. Betaizace začíná. Velký špatný.
  • Hraješ pro zábavu v rockový kapele, ale konzervativní rodiče tvý přítelkyně by byli radši, kdybys makal na svý kariéře právníka a chodil o víkendu provozovat anální alpinismus se svými klienty na golfový hřiště. Navlíkneš na sebe polo svetr, v němž vypadáš jako hlavní spíkr na konferenci o prcání do pánskýho pozadí, a vyrážíš s holema na hřiště. Vítej v Beta klubu.

ŽIVOTNÍ STYL:

  • Chceš si založit vlastní byznys nezávislý na lokaci, díky němuž budeš absolutně svobodný, a v němž uplatníš svoje schopnosti a který tě bude bavit. Zejména v počáteční fázi ale nebude tvůj příjem vysoký a podnikání s sebou přinese i finanční rizika. Pod tlakem konzervativních rodičů se necháš zaměstnat v nudném korporátním jobu. Vítej mezi korporátní beta šášuly!
  • Věříš, že sprostý slovo je kořením každýho sofistikovanýho slovního projevu. Kvůli útlocitné přítelkyni začneš najednou hovořit jako Mirek Dušín, jehož nejhorší nadávkou je „Jdi mi k šípku, plantážníku!“ Co na to říct. Hymbajs šůviks! Jsi Beta, plantážníku!
  • Bydlíš v podnájmu, protože ti vyhovuje svoboda a flexibilita. Zároveň se nechceš zadlužit formou hypotéky, protože minimálně podvědomě tušíš, že dlužník je vždy de facto otrokem insituce, která mu finance půjčila. Nicméně všichni člobrdové v kanclu už maj hypotéku na kóje v tý cool novostavbě na Pankráci. Aby ses nezařadil mezi neúspěšné, mažeš do banky a zadlužíš se na příštích třicet let. Gratulace. Na zvonek si dej „Mojmír Betašulin.“  
  • Chceš žít pohodový partnerský život a soustředit se maximálně na svůj seberozvoj a životní misi. Poté však potkáš nějakou holku, kterou považuješ za jednorožce, tedy ženu, která je jiná™, která není jako ostatní™. Okamžitě si vůči ní vyvineš patologickou emocionální závislost. Holka ti poté dělá drama, které ty toleruješ místo toho, abys okamžitě reagoval metodou soft next. A je to tady! Vítej mezi beta klauny!
KOMPLET STRATEGII PROTI BETAIZACI NAJDEŠ ZDE.

NIKDY NEUSTUPUJ!

V podobných případech nikdy nekompromituj svůj životní postoj. Nikdy se nepodvol a neustupuj! Jen tak se vyhneš přeměně v ufňukaného beta chlapa, který je vždy podřízen agendě jiných dominantnějších lidí kolem sebe!

To se týká rovněž tvé životní mise!

TVOJE MISE:

  • Tvoje mise, neboli tvůj životní projekt, ve kterém využíváš a zdokonaluješ své schopnosti, a který tvoří smysl tvého života, by měl vždy mít u tebe vždy prioritu. (Může se jednat o jednu ze širokého spektra činností od podnikání, přes rozvoj umělecké, politické nebo sportovní kariéry až třeba o vedení lokálního karate klubu pro děti).
  • Svou přítelkyni miluj, podporuj ji, chtěj pro ni to nejlepší (zejména, pokud jde o dlouhodobý monogamní nebo OLTR typ vztahu). Pokud však její akce začnou nabourávat tvou misi, dej jí jasně najevo, že tvůj životní projekt má zkrátka prioritu. Chlap bez životního projektu zůstává polovičním chlapem – Betou.

BUĎ ALFA, NIKOLI ZMRD

Někteří chlapi si chování Alfa muže pletou s chováním arogantního zmrda. To je samozřejmě mylná představa. Alfa chlap skutečně disponuje sebevědomím, které do určité míry může někdy působit arogantně, nikdy se ovšem nechová jako zmrd. To znamená, že zejména vůči slabším a na sociálním žebříčku níže postaveným lidem se vždy chová mile, slušně, s nadhledem a respektem (za předpokladu že oni sami mu nedají důvod chovat se jinak). Pokud chceš být Alfa, pamatuj na to a:

  • nikdy se nechovej arogantně vůči lidem ve službách (např. číšníkovi v restauraci).
  • nikdy se nechovej arogantně a zle vůči starým či jiným způsobem znevýhodněným lidem.
  • pomáhej lidem, kteří to potřebují (ať jde o matku s kočárkem nastupující do tramvaje nebo třeba malého kluka, jehož šikanuje parta rváčů – v těchto situacích neváhej za určitých okolností použít své fyzické schopnosti, jimž bys měl jako alfa disponovat, a které jsou založené na tréninku v bojových sportech a dalších odvětvích, které podporují zdravou agresivitu (zvedání vah, rugby apod.)

Alfa chlap Lovec žije šťastný život, tudíž s lidmi obecně komunikuje mile, s dobrou náladou a respektem. Svou dominanci, odvahu a nekompromisní tvrdost projeví pouze vůči těm, u nichž je to vzhledem k jejich chování nutné.

A taky se nechovej jako beta:

LOVU ZDAR!

Dotazy: info@lovcuvdenik.cz nebo FB messenger vpravo dole.

2 Comments

  • A proč by žena měla Alfu vlastně chtít? Co jí to dlouhodobě přinese?? Jsem z těch žen, které preferují Beta muže. Beru trojnásobek co můj současný přítel, rozhoduji, protože jsem schopnější. Může být rád, že žije komfortně a bez stresu, že vše zařídím, zorganizuji, zaplatím. A protože mi na něm upřímně záleží, nemám problém plnit jeho přání. Jen tou hnací silou jsem prostě já. Tudíž nevím, proč se tak muži hrnou do pozice Alfa, pokud to není jejich vlastní přirozeností. Stejně tak nevím, co by na Alfech měly ženy vidět.

    • Ahoj, naprosto schvaluji tvůj racionální přístup. Zkrátka pro dominantní ženu je komplementární partner submisivní beta muž. Více zde: https://youtu.be/yJ0B9_riFLk?si=mn54nAAF66Jczjq8 Pokud by ses o svoje názory chtěla podělit, můžeme se případně domluvit na livestreamu. Lovu zdar! L

One Pingback

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *