Jak prožít rozchod #01

Jak prožít rozchod s holkou? Tady máš kompletní návod.  

Rozchod nebývá šťastný období, ale i to se musí prožít.

Osobně jsem zažil 3 vážný rozchody, jeden po 11 letech vztahu. Z této události jsem se ani jednou nějak závažně nezhroutil, nicméně lhal bych, kdybych tvrdil, že se jednalo o životní etapu naplněnou štěstím a optimismem. Právě naopak.

PROŽÍT NE PŘEŽÍT

Na základě svých osobních zkušeností a studia mnoha materiálů na téma vztahů se ženami a potažmo jejich ukončení, ti teď přináším tento návod, jak prožít rozchod.

Všiml sis toho, že říkám PROŽÍT, ne PŘEŽÍT? To není náhoda. Záměrně tím chci dát najevo, že rozchod nepovažuju za kataklyzmatickou událost, ze které se by se měl kdokoli hroutit.

Navzdory negativním okolnostem se jedná o důležitý předěl v životě každýho chlapa, který, pokud ho správně zpracuješ, tě posune dále a učiní tě zase o něco zkušenějším a vyzrálejším jedincem. Rozchod je nepříjemný a bolí. Měl bys ho ale prožít, nikoli přežít nebo přežívat!

NÁVOD, JAK PROŽÍT ROZCHOD

Předem upozorňuju, že v této kapitole se zaměřím na rozchody, nikoli rozvody. Stranou tak nechám ekonomické a právní aspekty, které jsou spojené s rozvodem, a budu se soustředit zejména na stránku emocionální a na stránku obecného přístupu k životu a ženám

Návod bude rozdělen na několik částí. V této první části definuju zdravý a nezdravý důsledky rozchodu a rozeberu rozdílnou post-rozchodovou realitu u chlapů a u žen. Jdem na to.

ZDRAVÉ DŮSLEDKY ROZCHODU

Rozchod jako každá důležitá etapa v životě by se měl prožít. Chlap nemusí být necitlivý terminátor a rozhodně se nemusí za negativní pocity stydět. Dle mýho názoru existuje určitá hranice mezi zdravým prožíváním rozchodu a patologickým zhroucením se.

Jaký jsou normální a zdravý symptomy rozchodu? Tady jsou:

Post-rozchodovej smutek je normální, dlouhodobá deprese ne. Změň to!

PATOLOGICKÉ DŮSLEDKY ROZCHODU

Kdy se důsledky rozchodu stávaj negativními až patologickými? Když mají některé z těchto projevů.

  • Dlouhodobý stav hlubokého smutku až deprese, který negativně ovlivňují tvoji schopnost normálně každodenně fungovat (např. soustředit se na práci nebo mít oběcně radost ze života).
  • Bezbřehé fňukání.
  • Záchvaty vzteku a tendence k agresivnímu chování.
  • Obsese ex-partnerkou (anglicky nazývaná oneitis – česky překládám jako “holkytida”) – tedy patologický stav vycházející z přesvědčení, že jedna holka na celém světě (v tomto případě tvoje ex) je pro tebe tou jedinou vhodnou partnerkou a tvůj partnerský a sexuální život s jejím odchodem končí, respektive už nikdy nebude tak kvalitní, jelikož ona je “ta jediná, speciální a nenahraditelná“). DŮLEŽITÝ ČLÁNEK O HOLKYTIDĚ NAJDEŠ ZDE.
  • Tendence k extrémně “needy” (vlezlému) chování a nahánění, přemlouvání ex-partnerky, které poškozuje tvoji sebeúctu a důstojnost.
  • Tendence svou expartnerku stále řešit a zajímat se o ni – například ji tajně sledovat na sociálních sítích (mimochodem velmi nezdravé chování, kterému se po rozchodu prostě musíš vyhnout)!
  • Neschopnost navázat v dohledné době sexuální a partnerské vztahy s jinými atraktivními ženami z důvodu holkytidy – obsese ex-partnerkou.

Všechny tyto důsledky rozchodu představují velmi negativní až toxické elementy v životě chlapa. Depresivní stavy často vedou nejen k poklesu výkonu v ostatních oblastech života, ale často i k dlouhodobému uzavření se do sebe a nezdravé sexuální abstinenci. Jak se jim vyhnout? I tím se bude zabývat tento návod.

ROZCHOD Z POHLEDU SPOLEČNOSTI

Společenský programování, socializace a mainsteamový média nás často přesvědčujou o tom, že patologické důsledky rozchodu můžeme považovat za normální a vlastně zdravé. Mašinérie moderní populární kultury v nás podporuje dojem, že posedlost jednou partnerkou a zhroucení se po ukončení vašeho vztahu je vlastně hezké, romantické, atraktivní a normální. To je samozřejmě blbost.

Zdravou míru smutku považuju za normální, ovšem zhroucení se, přehnané fňukání nikoli.

Brečim na pláži jak malý dítě, cpu se čokoládou a doufám, že mi želva ukousne péro. Lajkujte a šérujte!

POCHOPENÍ ROZCHODU

Jakej cíl má tento Lovcův návod Jak prožít rozchod? Jednoduše pomoc tomu, aby tvoje prožívání rozchodu mělo charakter spíše normálních a pozitivních průvodních jevů rozchodu a nikoli těch nezdravých, patologických.

Začít musíme u pochopení rozchodu jako vztahového fenoménu.  

Svět vztahů mezi muži a ženami se za poslední desítky let radikálně proměnil. V dnešní době ženy projevují mnohem vyšší míru nezávislosti a dominance. Rozvody a rozchody po dlouhodobém vztahu již dávno nepřináší společenskou ostrakizaci a finanční problémy. Tomu odpovídají i výsledky průzkumu Stanford University, dle kterých 70 % všech rozvodů iniciují ženy.

Kdo je z rozchodu méně v prdeli? Logicky často ten, kdo ho iniciuje. Ano, vím, že sem spadají i vynucené rozhody, kdy rozcházející už nevidí jiné východisko – jeho/její partner například projevuje sklony k agresivnímu chování, příliš pije, fetuje apod. Přesto,  takováto silná motivace zakládá i to, že se rozcházející rychleji dostane z post-rozchodového smutku a začne opět normálně fungovat – mimo jiné si začne hledat nového sexuálního partnera.

NEPRAVDIVÝ STEREOTYP

Další z nepravdivých společenských stereotypů je ten, že rozchod nechává ve smutku a depresi zejména ženy, zatímco zlí a necitliví muži je opouštějí. To považuju v dnešní době už za přežitý nesmysl.  

Skutečnou realitou dnešního vztahového světa je to, že chlapi mají tendenci si ve vztazích pohodlně hovět, a i když se soužití s přítelkyní nebo manželkou neodvíjí podle jejich představ, raději si užívají jakž takž jistou přítomnost sexuální partnerky a nemají odvahu vztah ukončit. Takto vypadá přístup klasického beta chlapa – většiny dnešních mužů žijících v západní společnosti.

Vztahy dnes typicky ukončují ženy.

Dobrý lék na smutek z rozchodu? Mimo jiné taky nová/é atraktivní holka/y v tvym životě.

ROZCHODY INICIOVANÉ CHLAPAMA

Případy, kdy rozchod iniciuje chlap, dnes tvoří jen výraznou menšinu případů – méně než 30 %.

Mou osobní teorií, kterou nemám podloženou žádným výzkumem, je to, že se jedná často o páry, kdy chlap randí s výrazně méně atraktivní partnerkou, s níž se dal dohromady například z důvodu svých nedostatečných schopností sbalit atraktivnější partnerku.  

Takovéhoto beta chlapa si poté potenciálně může v budoucnu „ulovit“ jiná atraktivnější partnerka a chlap tak (už defacto s jistotou nového vztahu) opouští svou předcházející přítelkyni, jejíž sexual market value (hodnota na partnerském sexuálním trhu) zdaleka nedosahovala jeho kvalit (jednoduše řečeno – byla například fyzicky o mnoho méně atraktivní než on).

V tomto případě připouštím, že rozchod nechává v depresi zejména ženy.

CHLAPSKÁ VS ŽENSKÁ REALITA PO ROZCHODU

Kde leží důvody toho, že v dnešní době nechává rozchod častěji v horším psychickém stavu chlapy a vidíme tak často expřítele v depresi, kteří si nejsou schopni připustit, že je „prostě konec“, a svou ex neustále nahánějí, žadoní, přemlouvají ji k návratu? Jednoduše v tom, že chlapská post-rozchodová realita se do značný míry liší od ženské post-rozchodové reality. A chlap se velmi často ocitá v mnohem složitější a komplikovanější situaci.

ŽENSKÁ POST-ROZCHODOVÁ REALITA

Jak vypadá ženské prožívání rozchodu (samozřejmě trochu zobecněno):

PRVNÍ FÁZE

„Búúú, hroutí se svět. Cpu se dortama a čokoládou a brečím kamarádce do telefonu. Jsem úplně zničená! (I v případě, že jsem rozchod sama iniciovala.)“

Dr. Andrew Humerman a Chris Williamson v tomto videu rozebírají fakt, že dle výzkumů ženy reportují při rozchodu větší fyzickou i psychickou bolest. Oproti mužům se ale z rozchodů lépe zotavují. Dr. Andrew Huberman to klade do souvislosti s tím, že ženy si více dovolují prožívat plně negativní emoce spojené s rozchodem, což má pozitivní efekt na celkové psychické vyrovnání se ztrátou romantico-sexuálního partnera.

DRUHÁ FÁZE

Hovor s kamarádkou: „Ty jo, nemůžu uvěřit, že mě Robert z toho kurzu vaření pozval na rande, hned jak se doslech, že jsem se rozešla! Jako, můj ex nebyl ošklivej, ale Robert je proti němu úplnej model! Rande máme ve středu a hned mě bere do tý nový drahý italský restaurace!“

„Hmmm, představ si, že dnes mě pozval na rande obchodní ředitel firmy, pro kterou děláme to účetnictví. Jako, nic se od toho neslibuju, určitě mu nedám, ale pár drahejch večeří a třeba návštěva divadla z toho bude!“

„Ten Tinder, to je šílenost! Fakt! (smích) Co jsem si tam dala tu fotku v bikinách, co svajp doprava, to match. Jako jasně, většina těch moulů tam jsou naprostí zoufalci, ale narazila jsem tam už i na pár hezounů. Asi pět z nich mi teď furt píše, představ si to. Každej den! Úplní cvoci, ale zas musím říct, že je to docela příjemný číst si ty lichotky! No, na rande s nima zatím nepůjdu, to by se nějakej z nich musel pořádně zasnažit. Ale nechám si je jako takový kamarády na telefonu, který mi vždycky zvednou náladu, když budu potřebovat!“

Dalším faktorem, který dle mého názoru tvoří podstatný rozdíl mezi muži a ženami v postrozchodové fázi je zkrátka tento fakt: i průměrně vypadající žena zažívá v situaci, kdy je single, v dnešní západní společnosti převis nabídky nápadníků (některých značně zoufalých, ochotných vynaložit nemalé peníze například za pouhé rande) a sexuálních příležitostí. Má šanci mnohem rychleji a snadněji navázat nový vztah nežli muž.

Zároveň ženy už nesvazují žádná náboženská pravidla ani společenská morálka. Mnoho z nich tak funguje jako tzv. sériové monogamistky – holky, které plynule přecházejí z jednoho monogamních vztahu do druhého s minimální časovou prodlevou.

Typická zpráva od sériové monogamistky – holky, která přechází z jednoho monogamního vztahu do druhého s minimální časovou prodlevou.

CHLAPSKÁ POST-ROZCHODOVÁ REALITA    

A jak vypadá postrozchodová realita průměrného kluka nebo chlapa?

První fáze: „Hurá, svoboda! Konečně jsem volnej a bejvalka mi už nebude otravovat život! Jde se pařit a balit holky. Jako jsem trochu smutnej, ale s kámošema to přepiju. Ty mě nenechaj. A kde jsou nějaký holky?“

Druhá fáze (v kocovině): „Kurva, ta holka, co jsem z ní po pěti zaplacenejch panácích dostal telefonní číslo mi už tři dny neodepisuje! Holky jsou svině, fakt!“

„Ty vole, na tom Tinderu jsou jen lajkokopky! Kozej se, sbíraj lajky, ale skutek utek! Mám 10 matchů, všem jsem napsal a žádná odpověď. To je v prdeli!“

O dva týdny později…

„Ty vole, já se z tý Lucie poseru. Už jsme byli na 3 rande, jednou večeře, pak kino a pak divadlo. Všechno cáluju, jsem milej, poslouchám ty její blbosti a co z toho? Jedna umrněná pusa! Prej, že na to musíme pomalu! Že musim bejt džentlmen. Já neměl sex už tři měsíce, chápeš? Už tři měsíce si jen honim! Mně snad prasknou koule! No nic, poď jdem se ožrat, ať na ty buchty zapomenu!!

V postmoderním vztahovém světě je pro spoustu mužů mnohem náročnější znovu navázat nějaký vztah. Nemají pořešené základy pro balení a postrádají tzv. sociální a komunikační dovednosti, které umožňují v dohledné době si najít novou ženu nebo ženy do života. Zápasí s nedostatkem sexuálních a vztahových příležitostí. Když už se jim podaří dostat holku na rande, dost často se zaseknou v kolotoči nuceného džentlmenství – tzn. série mnoha rande, na nichž vše platí, ale sexuální eskalace nikde. Případně skončí ve friendzóně.

CO S TÍM?

Jak zajistit, aby se tvoje prožívání rozchodu omezilo pouze na ty normální a pozitivní průvodní jevy ukončení vztahu a naopak, jak eliminovat ty nezdravé, patologické? Jak zajistit, aby se po rozchodu tvůj partnerský a sexuální život nesesypal jak domeček z karet, ale aby normálně fungoval? Řešení spočívá ve 1+4 sférách:

EMOCIONÁLNÍ SFÉRA

Už jsem zmiňoval názor Dr. Hubermana, který spatřuje výhodu žen v tom, že si dovolí spontánně prožívat negativní emoce spojené s rozhodem. Moje doporučení zní následovně: dělej to podobně! Nepotlačuj své emoce: dovol si smutnit, klidně si pobreč. Sám pláču velmi, velmi zřídka, ale po rozchodu si dovolím si pobrečet a musím říct, že mi to přináší velmi uvolňující emocionální stav, který pomáhá při vyrovnání se se smutkem. Zatímco smutníš ovšem nedopusť, aby ti smutek zabránil v každodenních činnostech.

SMUTNI, PROŽÍVEJ A VYJÁDŘI SVÉ NEGATIVNÍ EMOCE, ALE ZÁROVEŇ FURT CHOĎ DO POSILOVNY, OTUŽUJ SE, DĚLEJ BOJOVÝ SPORT, ZDRAVĚ ŽER, PIJ DOSTATEK VODY, DOSTATEČNĚ SPI, MAKEJ NA SVÉ ŽIVOTNÍ MISI, BYZNYSU, KARIÉŘE. OSOBNĚ NIKDY V POSTROZCHODOVÉ FÁZI NEPŘESTÁVÁM MAKAT NA SVÉ ŽIVOTNÍ MISI. POSMUTNÍM SI, DÁM PRŮCHOD EMOCÍM A POTÉ SE OPĚT PUSTÍM DO PRÁCE, ZATÍMCO DODRŽUJI KAŽDODENNÍ ZDRAVÝ ŽIVOTNÍ RYTMUS. ZÁSADNĚ SE VYHÝBÁM ALKOHOLU, DROGÁM, CIGARETÁM A DALŠÍM FORMÁM ESKAPISMU.

DALŠÍ 4 OBLASTI

Kromě emocionální oblasti je potřeba dále v souvislosti s rozchody pořešit následující elementy v životě:

  • Eliminace holkytidy (oneitis) – tedy nezdravé, emocionální závislosti na jedné ženě – vyfabulovaném přesvědčení, že ona na celém světě je ta jediná, nenahraditelná.
  • Zlepšení balících schopností – tedy tvých možností přivést do svého života jiné, atraktivní ženy.
  • Vybudování životní mise, která definuje smysl tvého života mimo rámec vztahů se ženami.
  • Zdravej životní styl – pravidelně cvičit, dobře žrát a nepřehánět to s chlastem, případně drogama.

V příštích dílech tohoto manuálu Jak prožít rozchod zde a zde se postupně podíváme na tyto čtyři zásadní oblasti a řeknem si, jak je dát všechny dokupy. Do tý doby…

LOVU ZDAR!

Dotazy: info@lovcuvdenik.cz nebo polož dotaz v diskusi pod článkem, ať mohou z odpovědi čerpat i ostatní čtenáři!

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *