Požíračky chlapů

Je konec. Smiř se s tím! – Ale zlato, já to nechápu. Co jsem udělal špatně? – Nic. – Tak proč se se mnou rozcházíš? Prostě nechápu důvod. Co vlastně chceš? – Nic. Už mě prostě nebavíš.

Sériová monogamistka a její hoši...
Sériová monogamistka a její hoši…

Takhle nějak může vypadat konverzace, k níž postupem času dospěje vztah nezkušenýho beta kluka s holkou jednoho speciálního typu, kterýmu věnuju tenhle článek. Někdy se jim nelichotivě říká „požíračky chlapů“. Pokud jsi se s ním ještě nesetkal, čti pozorně, můžeš si v budoucnu ušetřit dost velkýho nerva. Pokud setkal v nedávný době, tak čti, co s depresí, ve který se dost možná právě nacházíš, zejména pokud nejsi Alfa chlap 2.0.

SÉRIOVÝ MONOGAMISTKY

Hned na úvod chci uvést, co není účelem tohoto článku:

  • Kritika tohoto typu holek a jejich přístupu ke vztahům.
  • Snaha o to jim z nějakýho falešnýho morálního nadhledu kázat, jak by ke vztahům měly přistupovat.
  • Tím méně vyvolávání nějakého odporu vůči holkám, které vykazují rysy tohoto typu.

Nemám žádnej záměr kohokoli odsuzovat. Obecně chovám k ženám respekt a ty, jimiž se zabývá tato kapitola, nejsou výjimkou. Z tohoto důvodu taky v rámci tohoto článku nebudu používat termín „požíračky chlapů“, ale neutrálnější pojem „sériový monogamistky“.

CO JE ÚČELEM TOHOTO ČLÁNKU

Vzhledem k tomu, že sériový monogamistky můžou zejména nezkušených klukům řádně zamotat hlavu a v horším případě jejich život uvrhnout do bezútěšného stavu chaosu a deprese, je účelem tohoto článku následující:

  • Upozornit čtenáře Lovcova deníku na samotnou existenci „sériových monogamistek“. (1.díl tohoto článku)
  • Určit definici sériový monogamistky a její základní rozpoznávací rysy. (1.díl tohoto článku)
  • Nabídnout několik tipů, jak k sériovejm monogamistkám přistupovat obecně v životě, v rámci balení a v rámci vztahu. (2. díl tohoto článku)
  • Přidat pár tipů, co dělat, když váš vztah skončí (což se nevyhnutelně stane). (2. díl tohoto článku)

To vše na základě mých osobních zkušeností se setkáním s několika sériovými monogamistkami v životě. Jsem si tím pádem vědom, že moje informace nemusí být zcela vyčerpávající. Pokud vás napadá nějaký doplňující detail, dejte mi vědět v komentech.

JAK VYPADÁ ŽIVOT SÉRIOVÝ MONOGAMISTKY

Pojďme se teď podívat na dvě případový studie (tedy spíš jejich souhrn).

LUCKA – MLADŠÍ SÉRIOVÁ MONOGAMISTKA

Jmenuje se Lucka a je jí něco přes dvacet. Krásná blondýnka, studující prestižní školu. Chlapi se kolem ní rojí jak mlsný vosy nad bonbónem. Pro většinu z nich představuje nedosažitelnej ideál, takže týpek, který ji sbalí, je na sebe řádně pyšnej a myslí si, že vyhrál jackpot.

Jelikož je Lucka extrovertnější povahy, ráda sdílí fotky s přítelem na sociálních sítích, kde společně působí jako ideální pár. Jednoho dne nastane v nekonečnym romantickým facebookovým průjmu pomlka a pak…se všechno obnoví s jedním menším rozdílem…po boku Lucky se na fotkách zubí novej atraktivní kluk.

Lucka prostě přechází plynule ze vztahu do vztahu, přičemž o tom, kdy o momentální vztah skončí, rozhoduje ona. Jednoduše pustí jednoho týpka k vodě a za pár dní už randí s dalším. Expřítel jí mezitím posílá buď zoufalý nebo nasraný zprávy a v záchvatech sebetrýzně píše smutný básničky, případně rovnou přemejšlí nad skokem z mostu, nebo že si na protest uřízne péro. Mezi Lucčinými jednotlivými vztahy panuje jen minimální přestávka. Prostě jeden chlap ven, druhej dovnitř, jeden chlap ven, druhej dovnitř. Série monogamních vztahů.

Když se Lucky zeptáš na její názor na vztahy, řekne ti, že se považuje za velmi konzervativní, věří v tradiční rodinné hodnoty, nesnáší a netoleruje podvádění a věří v lásku do konce života, jako to měli babi s dědou – když prostě najdeš svého pravého prince.

JANA – STARŠÍ SÉRIOVÁ MONOGAMISTKA

Janě je kolem třiceti let. Krásná a inteligentní holka. Když se jí zeptáš na její názor na vztah, tak ti odpoví podobně jako Lucka: věří v tradiční monogamní vztahy, nesnáší podvádění, kdyby našla toho pravého prince, chtěla by už založit časem rodinu. Jen ho prostě ještě nenašla. V žádném případě nikdy nemá sex na prvním rande (tedy alespoň to je oficiální verze).

Jana žije ve městě a má ráda zdejší liberální a anonymní prostředí. Ještě víc si užívá pozornosti mnoha nápadníků, kteří se kolem ní točí na každé party, které pravidelně navštěvuje. Miluje kalby s kamarádkama i randění s mnoha nápadníky, kteří se jí ustavičně dvoří.  

Její první vztahy možná trvaly déle – několik měsíců i let, ale nyní už mají mnohem kratší životnost – často jen pár týdnů nebo dokonce jen dnů a opět je v 99 až 100 % případů ukončuje ona. Její partnerský život má podobu neustálého proudu nových nápadníků (s některými nespí) / milenců, kteří jsou po nějaké době vystřídáni jinými. Její přátelé a rodina se jí občas kvůli tomu posmívají a vždycky, když představí nového přítele, jen skepticky povytahují obočí. Tuší, že týpka za pár týdnů nebo měsíců už neuvidí. Časem tedy raději už nové kluky ani nikomu nepředstavuje. Na sociálních sítích fotky s chlapama zásadně nesdílí (pokud se nejedná o kámoše ve friendzone).

 V ČEM JE PROBLÉM?

Ptáte se teda, v čem je se sériovými monogamistkami vlastně problém? Moje primární odpověď je – v ničem. Jak jsem říkal, rozhodně nehodlám nikoho soudit. Ať si každý ve vztazích dělá, co chce (teda v rámci zákonných norem:).

Nicméně z praktického pohledu chlapa navazujícího vztah se sériovou monogamistkou tam problém vidím a ten problém tkví v zásadní diskrepanci (nesouladu) mezi tím, co sériová monogamistka říká, jaké názory oficiálně vyjadřuje a jak celkově působí a naopak tím, jaký má reálně přístup ke vztahům a k chlapům.

VELKÁ PROPAGÁTORKA MONOGAMIE, ALE…

Sériová monogamistka ti pravděpodobně řekne: „Jsem tradiční, věřím v monogamní vztah, romantiku, lásku, nesnáším podvádění. Chci najít svého prince, s nímž časem budu mít šťastnou rodinu a pokud ji ještě nemám, je to tím, že princové už vymřeli a bla bla bla.”

K tomu lze připočít i to, že často působí velmi slušně až konzervativně, jemně až křehce, někdy naivně, někdy citlivě. Zkrátka velmi často do puntíku splňují definici onoho stereotypu žen a mužů, který nám cpe od malička do hlavy tradiční socializace: „Ženy jsou citlivé víly, které musím chránit a chovat se k nim hezky. To muži jsou prasata, která podvádějí a opouštějí nebohé přítelkyně a manželky.

Chlapi k nim tedy často přistupují jako k ženám toužícím po dlouhodobém, tradičním vztahu. JENŽE! Sériové monogamistky (nikoli jejich partneři) aktivně ukončují naprostou většinu (ne-li všechny) své vztahy a to často po velmi krátké době a zcela neočekávaně a bez zjevného důvodu. Blbý, co? Hehe.

Klasická konverzace mezi beta chlapem a sériovou monogamistkou...
Klasická konverzace mezi beta chlapem a sériovou monogamistkou…

PROČ SÉRIOVÉ MONOGAMISTKY UKONČUJÍ VZTAHY

Když to v na prvním pohled pohádkovém vztahu začne skřípat a rozpadne se, týpkovi se začnou v hlavě honit tyhle otázky: „Do prdele proč? Kde jsem udělal chybu?“

Teď mě špatně nechápejte – rozhodně teď netvrdím, že kdykoli se rozpadne vztah, že na tom chlap nenese žádnou vinu. Nicméně, když se nyní pohybujeme v kontextu vztahů se sériovými monogamistkami, daný vztah se rozpadne, i když týpek neudělá ve vztahu žádnou zásadní chybu. Proč to tak je? Protože sériovou monogamistku dříve nebo později začne jakýkoli vztah NUDIT.

POZORNOST CHLAPŮ – SMYSL ŽIVOTA

Ačkoli hodně sériových monogamistek tak na první pohled nepůsobí, to, co pro ně představuje největší zdroj stimulace v životě je validace ze strany chlapů.

Jednoduše řečeno, tyhle holky jsou prostě doslova závislé na dvoření a pozornosti ze strany jejich nápadníků. Je možné, že některé z nich si to ani neuvědomují a většina těchto stimulačních procesů u nich probíhá na nevědomé úrovni. Soudím taky, že u podstatné části z nich se tento celkový stav překrývá nebo hraničí s definicí narcisistické poruchy osobnosti.

STIMULACE BĚHEM NRE

Tyto holky tedy milují chlapskou pozornost. Na druhou stranu, jak už jsem zmínil, vlivem konzervativní výchovy, socializace a mainstreamových médií mají často konzervativní a někdy až pohádkové naivní (Disney) představy o vztazích – proto kontinuálně vstupují do monogamních vztahů, které pak cyklicky ukončují? Proč?

I v monogamním vztahu lidé zažívají silnou stimulaci. Vlastně v něm zažívají tu nejsilnější stimulaci, kterou pravděpodobně lidský mozek zná – jedná se o tzv. NRE (new relationship energy – neboli česky energii z nového vztahu). Jedná se o velmi stimulující směs hormonů, jež se lidem vyplavují v období nutném pro zplození potomka – v tomto období jsme tzv. „opilí láskou“. Bohužel toto období netrvá věčně – standardně jeho nejsilnější fáze trvá několik měsíců. Po ukončení fáze NRE sériové monogamistky pociťují stále menší míru stimulace a do vztahu vstupuje plíživá a všeobjímající NUDA. Je čas ukončit vztah a přesunout se za novou stimulací jinam.

JAK ROZPOZNAT SÉRIOVOU MONOGAMISTKU

Následující charakteristiky jsem načerpal z vlastních zkušeností. Samozřejmě netvrdím, že pokud holka splňuje jednu z nich (například je krásná), že bych ji okamžitě zařadil do této skupiny holek. Podle mého empirického pozorování se sériový monogamistky vyznačují všemi těmito vlastnostmi (vždy samozřejmě v různé individuální míře)

  • Vysoká atraktivita – nejen fyzického rázu, ale v kombinaci s inteligencí, půvabným vyjadřováním atd.
  • Určitá míra konzervativnosti komunikovaná navenek: „Jsem zdrženlivá, konzervativní, slušně vychovaná. Nemám ráda podvádění, promiskuitu. Nesnáším, když se holky chovají jako kurvy. Hledám svého prince. Někdy dokonce: Nemám nijak zvlášť ráda sex.“ (pozn. Její reálné chování tomu odpovídat nemusí – miluje tvrdý BDSM sex a ráda nosí oblečení, které není zrovna puritánského střihu).
  • Náladovost a emoční nestálost – to se může projevovat mnoha způsoby. Holka například působí jako éterická víla a pak se z ní náhle stane zcela ledová osoba, případně někdy i agresivní hysterka.
  • Častý hovor na téma jak mě balí chlapi.“ Sériové monogamistky se mnohem více než ostatní holky vyžívají ve vyprávění o tom, jak se jim dostává chlapské pozornosti (zajímavé je, že často o ní referují pejorativně – „chlapi jsou nadržený, otravný šášulové“; případně s oblibou negativně hovoří o svých ex).
  • Narcismus (někdy velmi obratně skrytý za skromnost nebo cool přístup k životu a okolí).
  • narcismu vyvěrající nedostatek empatie (ačkoli na první pohled může na oko dobře hrát společensky oceňovanou roli jemné holky mající pochopení pro ostatní).
Vzít si sériovou monogamistku? Recept na průser...
Vzít si sériovou monogamistku? Recept na průser…

VYUŽÍVÁNÍ CHLAPŮ A PLYTKOST V ŽIVOTĚ

Následující charakteristiky jsou pro sériové monogamistky velmi typický.

  • Tendence využívat chlapy – benefitovat z jejich pomoci. Může to mít velmi skrytou podobu. Sériová monogamistka nemusí mít podobu klasické zlatokopky. Oficiálně například hraje roli silné, nezávislé ženy, ale postupně ve vztahu přijímá stále více podpory od chlapa – zejména, pokud se jedná o naivního podporovatele. Za tyto služby a podporu při tom nepociťuje téměř žádný vděk.
  • Určitá plytkost, co se týče životních cílů, mise, zájmů apod. Tendence věnovat se cool koníčkům na povrchní a krátkodobé úrovni – toto je složitější téma na delší článek, takže to podám stručně. Tyto holky se jak v pracovním životě, tak v oblasti zájmů potýkají s nedostatkem motivace. Jednoduše řečeno, zřídkakdy dokážou něco zajímavého v životě samy. Mohou vystudovat školu, najít si práci, ale málokdy vidíte, že by zahájily nějaký zajímavý projekt na vlastní triko. Proč to tak je? Protože většinu věcí v životě jim prostě přinese a zařídí někdo jiný. Kdo? No přece chlapi – jejich nápadníci!
  • Příklad: chlap se chce naučit řídit loď –  udělá si kurz a kapitánské zkoušky. Sériová monogamistka – využije pozvání svých ctitelů, z nichž každý by ji chtěl strašně ošukat, na projížďku na lodi, kde se před ní chlapi předvádí, ona si zkusí kormidlovat a pak ještě pár týdnů vypráví kamarádům, jak je plavba cool a strašně ji baví.

Pro dnešek je to o těchto krasavicích všechno. V dalším díle této kapitoly ti prozradim pár tipů, jak se v kontaktu a případně ve vztahu se sériovou monogamistkou chovat a co dělat, až se rozejdete (rozchod nevyhnutelně nastane). Do tý doby…

LOVU ZDAR!

Dotazy: info@lovcuvdenik.cz

5 Comments

  • Tímhle chci autorovi moc poděkovat za článek. Bohužel jsem nedávno byl se “sériovou monogamistkou”. Ale tenhle článek mě otevřel oči a posunul mě zase o něco dál.

    • To jsem rád. Lovu zdar!

  • Přidávám ještě:
    – ochotna utrácet i přes fakt, že na účtu nezbývá už ani na umolousanej Šašaburgr
    – soustavná naslouchací a setkávací podpora ostatním namísto práce na sobě
    – prázdná lednice a neschopnost organizace základních životních funkcí domácnosti
    – tedy kromě kočičího žrádla, toho je vždycky dost
    – a plejády vibrátorů, bohužel často bez baterek
    – neřídí auto
    – zásadně odmítá odkládat či si z jakkoliv racionálních důvodů odpírat požitky
    – neplánuje
    – často mění zaměstnání
    – a obecně postrádá jakoukoliv vnitřní zralost a osobnostní kredity.

    Přesto je zpravidla oblíbená a i přes zjevnou atraktivitu nepůsobí dojmem přešlechtěné solárnice, ba naopak, budí dojem cílevědomého člověka, který čte, navštěvuje kurzy, kulturu, dbá o své zdraví a chodí zodpovědně do zaměstnání, čímž se jakoby připravuje na budoucnost. Jojo, zdání klame.

    Ale furt platí, že šuká A++

  • povinná četba pro každého chlapa

    • Díky, Stando. Lovu zdar!

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *