Ženský drama. Jak ho minimalizovat? Část #01.

Holka během večeře: „Jsi fakt nemožnej. Slíbil jsi, že v sobotu pojedeme k našim.“ Kluk (vztekle): „Jasně jsem ti říkal, že mám domluvenou tu akci s kámošema.“ Holka (odchází od stolu): „Už toho mám dost, jdu domu!“ Kluk: „Zbláznila ses? Nikam nechoď, máme objednanou večeři! Zůstaň tady!“

Drama, nebo klídek? Jak to máš ve vztahu ty?

AUDIO VERZE KAPITOLY:

Následující bonusovej audio obsah je určen jen registrovaným čtenářům Lovcova deníku.  Chceš víc informací o tom, jak sbalit holku nebo holky a jak na vztahy? Zaregistruj se tady, nebo se přihlas ke svému účtu tady.

[restrict]

Audio verze tady: https://soundcloud.com/user-181421690/zensky-drama-jak-ho-minimalizovat

Audio Verze

[/restrict]

JAK VYPADÁ ŽENSKÝ DRAMA

  • Ona během výletu (ufňukaně) „Už toho mám plný zuby. Strašný horko je, bolí mě nohy. Nikam už nejdu. Jsi fakt blázen, že vymejšlíš vejlety v takovym vedru. Příště se ti na to vykašlu.“ On (omluvně): „Promiň zlato, moc se omlouvám, já netušil, že bude takový vedro. No, podívej, už jsou to jen tři kilometry na nádraží. Vezmu ti batoh a na nádraží ti koupim zmrzlinu, co říkáš?“
  • Ona naštvaně „Ty jsi fakt prase! Zase jsi nechal bordel v kuchyni, i když jsem tě prosila, abys tam uklidil. On (arogantně, aniž spustí oči z playstationu): „No jo, prosim tě. Vždyť tebe to přeci to mytí nádobí baví, když o tom furt meleš. Přiznej to!“ Ona: exploze hysterickýho pláče.
  • Ona (dramaticky se obléká): „Už mi lezeš na nervy, jdu na víno s kamarádkou!“ On (úzkostně): „Proč máš zase špatnou náladu? Co jsem udělal? Můžeš mi to prosim vysvětlit? Já to nechápu!“ Ona odejde a ozve se za pár hodin opilá na mol a zvlyká: „Hele, zlato, ztratila jsem peněženku. Věřil bys tomu, že mi nějakej hajzl ukradl. Přijedeš pro mě?“ On: „No jasně, miláčku! Hned jsem u tebe!“

To je několik ukázek klasickejch ženskejch dramat (a taky špatnejch reakcí chlapů na ně), ale samozřejmě spektrum dramatických situací, co můžete s holkama zažít, dosahuje mnohem větší šíře. Jsou vám některý scény povědomý? Pokud jo, není zač se stydět. Taky jsem kdysi podobný situace zažíval.

DEFINICE ŽENSKÝHO DRAMA

Jak zní přesná definice ženskýho drama? Takto:

Jakýkoli tvrdý, nepříjemný negativismus ze strany holky zaměřený vůči mé osobě.

Tuto deifinici považuju za naprosto zásadní. Umožní vám totiž odfiltrovat situace, které nemusíte řešit, protože nemají charakter skutečného vztahového dramatu a tudíž nevyžadují adekvátní reakci. Pár příkladů:

  • Holka při našem večerním setkání spustí desetiminutový monolog plný nadávek a stížností na jejího šéfa: jedná se o tvrdý negativismus? ANO. Je zaměřen vůči mé osobě? NE – tudíž se nejedná o drama a není potřeba nic řešit. Ať si nadává, jak chce. (Pouze v případě, že si daná dáma takto stěžuje příliš často, navrhoval bych se zamyslet nad tím, jestli chcete v blízkosti takového člověka trávit svůj čas a zda by nebylo po úvaze lepší si s ní o tom promluvit a v případě přetrvávání problému přerušit kontakt).
  • Holka vykazuje klasické PMS symptomy – brečí, jak je celý svět na hovno, pofňukává, chce, abych ji nějak emocionálně podpořil: Jedná se o negativismus? ANO. Je tvrdý? NE. Je zaměřen vůči mě? NE – tudíž se nejedná o drama. Holku v rámci možností emocionálně podpořím.
  • Holka ve špatné náladě stropí hysterickou scénu v restauraci, že jí nechutná jídlo. „Proč jsme vůbec chodili na vietnamský jídlo? Je to hnusný!“ (přitom jsme se předtím na této restauraci dohodli): Jedná se o tvrdy negativismus? ANO. Je zaměřen vůči mé osobě? ANO. Chová se holka zcela neadekvátně vzhledem k dané situaci? ANO – tudíž se jedná o ženské drama. Situaci okamžitě řeším metodou popsanou níže.

VZTAH BEZ DRAMA

 Jestli si myslíte, že dramata jsou prostě nutnym zlem a žádnej vztah se bez nich neobejde, protože „ženský jsou už holt takový“, tak vězte, že to není pravda. 

Skutečně kvalitní vztah vedený chápavym, sebevědomým a dominantním chlapem je naopak zcela nebo alespoň téměř „drama free“ – tedy bez dramat. Dnes se tedy mrknem, jak na to. Představím vám metodu, jak snížit výskyt dramat ve vašich vztazích na naprosté minimum.

DRAMATIČNOST JE LIDSKÁ VLASTNOST

V prvý řadě nutno říct, že drama samozřejmě není jen doména ženskejch. I mezi chlapama najdeme spoustu hysteriků a labilních jedinců, kteří dokážou roztočit pěkně scény. Nicméně v sexuálních vztazích mezi muži a ženami představuje drama zejména ženskou zbraň.

Muži z nich naopak obecně mají strach. Z jakého důvodu? Většina chlapů zejména v dlouhodobějších vztazích si ráda užívá svůj klídek a pohodičku. No, a drama je samozřejmě velmi drastickým narušením tohoto příjemného stavu.

Samozřejmě to ale není tak, že by existovalo nějaké globální spiknutí žen, které se zbůhdarma vyžívají v dramatech. To, proč ženy dramata vyvolávají, má svůj poměrně snadno pochopitelný důvod. Problém chlapů spočívá jednak v tom, že tyto důvody nechápou nebo se o ně nezajímají a za druhé v tom, že neví, jak na drama správně reagovat.

PROČ HOLKY VYVOLÁVAJ DRAMA?

Proč tedy ženy drama ve vztazích vyvolávají? Obecně vzato – zejména ve chvíli, kdy nejsou spokojené s určitou situací nebo elementem ve vztahu a snaží se o změnu. Ženy od svého partnera většinou očekávají, že bude plnit role milence, kamaráda a podporovatele. Na základě toho očekávají:

  • Pozornost
  • Podporu
  • Sebevědomí, sílu, nezávislost a zdravou dominanci
  • Intimitu a něhu
  • Vzrušení (změna, zábava)
  • Dobrý sex
  • V dlouhodobějších vztazích pak určité směřování (vztah musí mít společný projekt, cíl)

Pokud ve vztahu nedodáváte jeden z výše zmíněných elementů, můžete očekávat drama – to bude může mít v závislosti na povaze vaší partnerky podobu hysterické scény, nebo naopak stažení se do sebe, hlubokého smutku, nekomunikace, případně ukončení vztahu apod.

Drama nemusí mít podobu jen hysterické scény, ale třeba i toho, že holka s vámi nechce komunikovat.

Ožereš se s kámošema a zpomeneš na společnej výlet? Očekávej drama. Nevěnuješ jí dost pozornosti v posteli, uděláš se a odvalíš se jak mrož? Očekávej drama. Ale pozor – platí to i obráceně – jsi příliš úslužný, submisivní, poddajný, snažíš se furt jen o to, abys udělal, co jí vidíš na očích, protože se bojíš, že ji ztratíš? Můžeš očekávat drama, které s určitým typem žen může přerůst v totální peklo podobně jako s rozmazlenym dítětem.

SEBEREFLEXE JE FAJN

Každopádně tedy, kdykoli v životě zažíváte ženský drama, je dobrý se na situaci podívat s odstupem a zamyslet se nad tím, jestli holka nemá náhodou pravdu a nebylo by dobrý něco ve vašem přístupu změnit.

Na druhou stranu – ženské drama často nabývá absurdních rozměrů, které absolutně neodpovídají závažnosti původního problému, který je vyvolal. Hodně holek se často snaží pomocí dramat svého partnera manipulovat – podobně jak třeba rozmazlená dcera manipuluje pomocí hysterických scén s příliš dobráckým otcem.

METODA PRO OMEZENÍ ŽENSKÉHO DRAMA

Z tohoto důvodu by si každý chlap měl osvojit metodu pro to, aby drama ve svých vztazích s holkama minimalizoval. Jak už jsem totiž zmiňoval – skutečně kvalitní vztah mezi mužem a ženou je zcela (nebo téměř) drama prostý. Já osobně jsem dramata zažíval ve vztazích dříve, s některými přítelkyněmi více, s některými méně. 

Po dlouhodobém studiu vztahů žen a mužů, tréninku balení holek a několika změnách v přístupu ke vztahům dnes mohu říct, že drama z mých vztahů s holkama téměř absolutně  vymizelo.  A pokud se náhodou vyskytne, přistupuji k němu s téměř nulovou tolerancí. Jak jsem toho dosáhl?

Metoda minimalizace drama má dvě základní součásti, který si proberem postupně:

  1. Správná reakce na drama
  2. Mentalita hojnosti (dostatek žen v životě)

ŠPATNÁ REAKCE NA DRAMA

Nejdřív se pro názornost pojďme mrknout, jak to nedělat. Takže, jaký jsou špatný reakce na drama? Tady je máme:

  • Omluvy (defenzivní chování): „Promiň miláčku, strašně se omlouvám, uděláme to samozřejmě jak chceš!“
  • Vztek, agresivita (eskalace konfliktu): „To si snad děláš srandu! Proč už zase prudíš. Nemůžeš mi dát chvíli klid!“ (Samozřejmě sem spadá i fyzická eskalace konfliktu, což už je absolutní fail).
  • Úzkostná reakce, z níž je patrné, jak tě děsí, že by tě potenciálně mohla opustit.
  • Snaha o racionalizaci – pokud se snažíš s ní vést racionální diskusi, zatímco ona je uprostřed hysterického záchvatu.
  • Ironizace (vtípky, zesměšňování), arogance: „No jo, prosim tě, vlez mi na záda!“
  • Sex – uprostřed hádky ji vezmete do postele. Není téměř většího stimulu pro vyvolávání dramat, než když se holka naučí začít hádku, kdykoli se cítí nadržená, protože ví, že pak bude následovat sex. (jedinou výjimkou je snad případ, kdy si to oba užíváte, nicméně z dlouhodobého pohledu je tohle podle mě velmi nervní a nezdravý přístup ke vztahu a vaší společné sexualitě).

SPRÁVNÁ REAKCE NA DRAMA

Jedinou správnou reakcí na drama během jeho počáteční fáze je naprostý klid. Zatímco každá reakce jen přiživuje počáteční akci, klid a nereagování vedou v uklidnění a vyhasnutí počátečního impulzu – tedy konfliktního chování (mimochodem podobný systém se uplatňuje i při výchově zvířat a domácích mazlíčků pod názvem „zero reaction scenario“.)

Osobně v konfliktních situacích uplatňuji pravidlo cca 30 vteřin – to je doba, kterou (zatímco zachovávám naprostý klid a rozvahu) dávám holce na to, aby vyjádřila důvod a podstatu své nespokojenosti. Během této doby naslouchám a případně zvažuji, zda jsem neudělal nějakou chybu.

Vzhledem k tomu, že se k ženám, s nimiž mám vztah, chovám vždy zcela upřímně a s respektem, ve většině případů docházím k závěru, že daný problém nespočívá v něčem, co bych byl schopen nebo ochoten řešit, a tudíž je na holce, zda se se situací smíří, či nikoli.

Pokud bych došel k závěru, že jsem přeci jen udělal chybu, neomlouvám se (omluvil bych se v případě, kdyby svou stížnost komunikovala klidně a bez drama). Řeknu pouze, že chápu její stížnost a budu zvažovat, jestli v dané oblasti můžu na své straně udělat nějakou změnu. O výsledku svého rozhodování ji budu informovat později.

Tváří v tvář ženský drama to chce hlavně na začátku zachovat klídek.

METODA SOFT NEXT

Po ukončení výše popsané první fáze konfliktu očekávám zklidnění situace a konec dramatu. Pokud holka drama naopak eskaluje, tedy není ochotná se bavit v klidu a věcně, ale oproti tomu například stupňuje verbální agresi apod., v druhé fázi rozpravy uplatňuji postup, který pick up komunita zná jako tzv. SOFT NEXT – tedy okamžité přerušení kontaktu, které může trvat i několik dní – v praxi to znamená okamžité ukončení konverzace po telefonu či sociální síti, okamžité opuštění prostoru (v restauraci zažádám o účet a odcházím), případně požádání holky, aby okamžitě opustila můj byt.

Další postup závisí na vývoji situace – občas si holka uvědomí svou chybu a pokud se v blízké době uklidní a omluví, to znamená, že drama končí, jsem ochoten ji přijmout zpět a chovat se tak, jako by se v podstatě nic nestalo. Případně drama ukončit krátkým rozhovorem o tom, co budeme muset změnit.

Pokud naopak holka v konfliktním chování dále pokračuje (např. agresivními zprávami), či se urazí a nekomunikuje, sám přerušuju kontakt a nekomunikuji s ní 3 až 7 dní v závislosti na závažnosti konfliktu.

Po uplynutí této doby ji kontaktuji způsobem, jako by se vůbec nic nestalo a původní konflikt už nijak v konverzaci nezmiňuji. Postupu Soft se budu věnovat podrobněji i v nějaké z příštích kapitol, ale jen tak naokraj chci říct, že neexistuje efektivnějšího způsobu, jak řešit i velmi závažné konflikty s holkama a zároveň nechat růst vaši atraktivitu vůči nim (i když to některým z vás může znít až neuvěřitelně).

MENTALITA HOJNOSTI (DOSTATEK ŽEN V ŽIVOTĚ)

Jak jsem zmínil, správná reakce na ženské drama spočívá zejména v klidu. Jenže, upřímně řečeno, klid uprostřed hysterického dramatu budete schopni zachovat pouze v případě, kdy oplýváte tzv. mentalitou hojnosti – tedy dostatkem žen v životě.

Jinými slovy jste ochotni s klidem přijmout i extrémní alternativu eskalace vašeho konfliktu s partnerkou – tedy rozchod.

I v případě, že s partnerkou udržujete dlouhodobý monogamní vztah, jste jednoduše schopni čelit představě, že v krajním případě tento vztah skončí. Jádrem této schopnosti je přesvědčení, že svou partnerku milujete, ale pokud ona překročí určité hranice, vztah budete schopni ukončit a v blízké době si najít stejně nebo ještě více atraktivní partnerku, než je ta současná. A nebo si případně budete užívat i single život.

Z tohoto důvodu musíte umět následující:

Pokud zatím stálý vztah nemáte a hledáte si přítelkyni, doporučuju nejdřív procvičit a zvládnout výše zmíněné schopnosti. Až poté zahájíte vztah, budete díky mentalitě hojnosti schopni zachovat klid, který je naprosto základním elementem při zvládání a redukování ženských dramat ve vztahu.

V kapitole Ženský drama – část #02 vám dám několik reálných příkladů z praxe, jak na ženská dramata reaguju já.

LOVU ZDAR

DOTAZY: info@lovcuvdenik.cz

6 Comments

  • Diky za clanek! Sam tohle resim dost casto. Jak by jsi ale provedl soft next v pripade, ze spolu bydlite?

  • Ahoj! Jak provést metodu Soft next v situaci, kdy s přítelkyní sdílíte byt, je velmi často diskutovanou záležitostí. Odpověď je ovšem naprosto jednoduchá – pokud spolu bydlíte, tak "soft next" prostě neprovedeš. Sice můžeš na nějakou dobu opustit byt, ale vědomí toho, že se stejně budeš muset vrátit, zcela anuluju účinek této metody. Z tohoto důvodu velmi doporučuju postupovat obezřetně a s rozmyslem v úvodní části vztahu – jednoduše vztah rozvíjet postupně, spíše pomaleji, svou přítelkyni poznávat, sledovat její chování a případné náznaky problematických charakterových rysů a hlavně!! – nepouštět se do společného bydlení příliš brzy. Pokud jsi tuto chybu udělal, není zač se stydět a čeho litovat – taky se mi to v minulosti stalo:). Je důležité se z toho poučit a příště být opatrnější – začít sdílet s přítelkyní bydlení představuje velmi zásadní krok ve vývoji vztahu a chlap by ho měl učinit až ve chvíli, kdy svou přítelkyni velmi dobře zná a ví, že konfliktní situace nebudou nastávat, protože vztah klape. Pokud nyní zažíváš konflikty a drama v takové míře, že ti to výrazně komplikuje a otravuje život, tak doporučuju zamyslet se nad případným ukončením vašeho vztahu. Ze zkušenosti vím, že problematický vztah s konfliktní přítelkyní se prostě nevyřeší (respektive každé řešení a zklidnění situace je jen krátkodobé a dočasné). Díky za dotaz a Lovu zdar!

  • Ty si od Streetgame.cz že?

    • Čau, Honzo. Nejsem, se streetgame.cz nemám nic společného. Popravdě jsem tento web ani nikdy nesledoval. Lovu zdar! L

  • Lovče, musím říct, že tohle je nejlepší web o balení a o tom jak si udržovat vztah, jaký jsme na českém internetu našel, na nic lepšího jsem zatím fakt nenarazil. Fakt děláš dobrou práci, jen ty ebooky máš strašně předražené. myslím, že za 350 korun bys jich prodal mnohem víc. Každopádně ale fandím do další skvělý práce!

    • Jsem rád, že mě sleduješ, Jirko. Lovu zdar! L

2 Pingbacks

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *