10 rad mému mladšímu já: život a kariéra

Koncept Nového alfa chlapa – Lovce.

Rady mému mladšímu já. Jdem na to...
Rady mému mladšímu já. Jdem na to…

Lovče, Co bys poradil svému o deset let mladšímu já?” Podobné dotazy dostávám od čtenářů Lovcova deníku celkem často.

Chápu, že toto téma se v seberozvojové oblasti těší velký popularitě. Faktem ovšem zůstává, že kdybych se kvůli jakémusi časovému paradoxu ocitl tváří v tvář mému mladšímu a méně zkušenému já, nejspíš bych se tomu pitomci nepokoušel radit a říkat nic. Za přirozenou součástí rozvoje osobnosti totiž považuju to, že každý si musí projít určitými událostmi v životě, čerpat zkušenosti na vlastní kůži a díky tomu se vyvíjet. Celý tento názor je založen rovněž čistě pragmaticky na základním předpokladu, že ten o deset let mladší, namachrovanej trouba by mě stejně neposlouchal.

ZÁSADNÍ DOPORUČENÍ

Už vidím, jak bych se mu s vědoucím výrazem a laskavým tónem starého barda pokoušel sdělit nějaké zásadní životní moudro. Kupříkladu : “Ty mamlasi! 15. července 2016, okolo 21:00, Ostrava. Během festivalu Colours tě přepadne geniální nápad použít místo sprchového gelu hygienický přípravek na ruce, jehož složení tvoří ze 60 % denaturovaný alkohol. Odměnou za tento brilantní myšlenkový proces se ti stane úporné, neřku-li mučivé pálení v oblasti análu a rovněž v oblasti genitální! Tento traumatický zážitek se ti natolik vryje do centra úzkostně-emoční paměti, že o čtyři roky později, během tzv. covidového šílenství, se ti při pohledu na hojně užívané dezinfekční přípravky, stále úzkostí svírá řiť! Nedopusť, aby tě toto hygienické trauma poznamenalo po zbytek života!”

A již také slyším odpověď svého o 10 let mladšího, drzého já: “Dědku, nedělej chytrýho a neser se mi do hygieny! Já si to zařídím podle sebe! Zalez do hrobu!”

KONCEPT NOVÉHO ALFA CHLAPA – LOVCE

Ale dobrá, dejme tomu, že bych tedy přeci jen měl sepsat rady, které bych dal nejen svému o deset let mladšímu já, ale obecně mladším čtenářům Lovcova deníku. V současné době je mi 39 let. Soubor následujících doporučení bych tedy adresoval svému já ve věku 29 let, ale určitě by je mohl využít i chlap ve věku mladším – dejme tomu již kolem 20. až 25. roku života. Určité elementy – zejména definování životní mise – jsou ovšem určeny spíše starším chlapům kolem třicítky. Zkrátka, většina kluků, kterým je dvacet, má na definování životní mise ještě čas.

Následující rady zároveň poslouží jako základ konceptu Nového alfa chlapa – Lovce, tedy všeobecného modelu úspěšného, šťastného chlapa, který žije autentický a plodný život k prospěchu svému i ostatních.

Rady rozdělím do 3 oblastí:

  1. Rady ohledně života a kariéry
  2. Rady ohledně vztahů se ženami (příští kapitola)
  3. Rady ohledně balení žen (další kapitola)

RADY OHLEDNĚ PŘÍSTUPU K ŽIVOTU

Pojďme se podívat na skutečné rady pro úspěšný, plodný a autentický život Nového alfa chlapa – lovce. Jsem si stoprocentně jistý, že pokud alespoň některé z nich vezmeš v úvahu a začneš se jimi řídit, kvalita tvého života poroste. Začneme radami ohledně života a kariéry.

Rada #01: Zbav se mentality oběti.

  • Uvědom si, že za tvý problémy můžeš jen ty, nikdo jiný.
  • Zároveň pouze ty jsi osobou, která může tvé problémy vyřešit. Nikdo jiný tě nezachrání.
  • Nestěžuj si, že pocházíš z horších (např. chudších poměrů) – čím těžší je tvoje startovní pozice, tím schopnější, tvrdší a úspěšnější se můžeš stát oproti těm, co to mají nyní v určitých ohledech “jednodušší”.

Rada #02: Těžkosti, problémy, nepřízeň osudu jsou pro tebe dobré. Vítej je!

  • Nevztahuj se k problémům stylem: “Proč já? Proč se mi tohle děje? Fňuk. Tohle nechci řešit! Chci mít pohodlný život bez potíží!”
  • Problémy naopak vítej a užívej si proces jejich řešení, který ti dodá nové schopnosti, vědomosti a sebevědomí.
  • Nesnaž se hovět si v přílišném pohodlí a nefňukej.
  • Neboj se konfliktu. Kdykoli máš pocit, že se tobě nebo někomu jinému děje nespravedlnost, ozvi se a jdi tvrdě do konfliktu.
  • Tento přístup samozřejmě kalibruj dle svého zdravého rozumu. Nebuď blázen, který si neustále zadělává v životě na zbytečné průsery stylem: “Dnes se porvu v hospodě, zítra se předávkuji ketaminem a pozítří si naplácám alkoholový gel na pytel!”
Nechci se tvářit jako nějakej posranej otec Fura, ale rada od staršího a zkušenějšího se někdy hodí...
Nechci se tvářit jako nějakej posranej otec Fura, ale rada od staršího a zkušenějšího se někdy hodí…

Rada #03: Když jde o něco podstatného, vždy se snaž vyhrát.

  • Nikdy se nepodvol, nikdy neustupuj. Vždy se snaž zvítězit. Toto platí stonásobně, pokud se jedná o zásadní elementy tvé životní agendy (vztahy, zdraví, bydlení, práce, kariéra atd.).
  • Vítězit se ovšem snaž i v drobných, každodenních interakcích (např. šéf po tobě chce, abys neplánovaně zůstal přes čas. Odpovíš: “Je mi líto, mám něco naplánovaného a nemohu to zrušit. Pak se ale na práci podívám ještě večer.”)
  • Nauč se uvolněně a sebevědomě říkat “NE”. Jak šéfovi, tak přítelkyni a komukoli jinému. Uvidíš, že jakmile tuto dovednost ovládneš, lidé tě začnou více respektovat a vážit si tvé práce.
  • Přestaň se vymlouvat, když prohraješ. Nikoho tvé výmluvy nezajímají. Svět v tomto smyslu funguje na binární bázi: buď jsi vyhrál, nebo prohrál. Nic jiného neexistuje. Nikdo už neřeší, že jsi prohrál, protože jsi byl zrovna unavený nebo jsi měl na daný den špatnej horoskop. Zamysli se nad tím, co vedlo k tvé prohře, odstraň to a příště se snaž zase vyhrát!
  • Součástí tvé snahy vyhrát je i sebevědomá nonverbální a verbální komunikace. Osvoj si její zásady: Udržuj sebevědomý oční kontakt a nikdy ho nepřeruš jako první (zejména pokud jsi nebyl tím, kdo ho inicioval – tzn. nezírej na lidi, ale pokud ti někdo pohlédne do očí, dívej se jim do očí déle, než oni tobě). Nikdy se nenech přerušit, když mluvíš. Minimálně plně dokonči větu, kterou jsi začal. Ve stresových situacích vždy reaguj třikrát pomaleji, než ti velí instinkt (pravidlo 30 %). Mluv pomalu, hlubokým tónem hlasu. Skvěle artikuluj. Choď narovnaný a měj sebevědomý postoj.

Rada #04: Kolem 30. roku života už intenzivně makej na hledání a definování své celoživotní mise.

  • Životní mise představuje tvůj osobní projekt, díky němuž vstáváš každý ráno s nadšením a chutí vítězit. Plný energie ohledně toho, že se mu budeš věnovat. Tento projekt nijak nesouvisí s tvým partnerským životem, takže i když se ten nevyvíjí dobře, životní mise ti stále dodává dobrou náladu a chuti do života.
  • Při práci na své životní misi používáš svoje schopnosti a talent a zlepšuješ je.
  • V jeho rámci postupně dosahuješ cíle a zároveň určuješ další, takže projekt trvá potenciálně až do konce tvého života.
  • Jedná se skutečně o komplexní projekt, který se stává smyslem tvého života a přináší ti široké spektrum benefitů – zdokonalování se v různých činnostech, finance, společenskou prestiž atd. Ideální je, pokud životní mise alespoň částečně zahrnuje pomoc či podporu jiným lidem.

Rada #05: Jakkoli nemožný či nepravděpodobný se ti zdá tvůj životní cíl, pravděpodobně ho dosáhneš snadněji, než sis myslel. Akorát musíš začít, určit si cíle a makat na nich.

  • Když se do něčeho pustíš, věnuješ tomu čas, energii, tak pravděpodobně dosáhneš svého cíle, nebo alespoň získáš jiné benefity, které jsi předtím nečekal.
  • Zečtyřnásobit svůj příjem? Makat na své životní misi, která mě neskutečně baví? Napsat knihu, kterou si ode mě koupí stovky lidí? Mít sex s krásnýma holkama na prvním nebo druhém rande, ačkoli jsem čekal, že jejich sbalení bude vyžadovat mnohem více času? Mít sexuální vztah s vícero atraktivníma holkama ve stejnou dobu a přitom jim nelhat a nepodvádět je? Jakkoli nemožné se mi tyto věci v minulosti zdály, dosáhl jsem jich snadněji, než jsem čekal.
  • Vymysli si projekt, urči si v jeho rámci krátkodobé a dlouhodobé cíle a pusť se do toho. Neotálej.

Rada #06: Neřeš to, co si o tobě myslí a říkají jiní lidé.

  • Ve vztahu k jiným lidem si osvoj maximální nezávislost na výsledku – tedy princip, kdy je ti v podstatě jedno, jaký názor na tebe lidé mají. Nejdůležitější je, jak se na sebe, své jednání, chování a přístup díváš ty sám.
  • Samozřejmě se pohybuj v rámci zákonných norem, k lidem bez rozdílu se chovej slušně, s respektem a nebuď zmrd.
  • Pokud ti to možnosti dovolí, občas někomu pomoz, ale udělej to pro svůj dobrej pocit. Nikoli kvůli tomu, že očekáváš od daného člověka vděčnost.
  • Na druhou stranu se nikdy nepokoušej druhé lidi zachraňovat (přítelkyni, příbuzné, kamarády apod.). Podpoř je, ale uvědom si, že i oni jsou primárně zodpovědní za svůj život a osud.
  • Nikdy nedělej něco jen proto, že to po tobě chtějí jiní lidé (přítelkyně, rodiče, šéf). Jako svobodný Nový alfa chlap – Lovec vždy definuj své životní priority a cíle primárně podle svého uvážení.

Rada #07: Porovnávej se se svým minulým já, ne s jinými lidmi.

  • Neporovnávej se s jinými lidmi.
  • Férový způsob, jak hodnotit svůj život a pokrok v něm, je porovnávat se svým včerejším já.

Rada #08: Energii a čas věnuj rozvoji zejména svých silných stránek.

  • Poznej sám sebe a urči si oblast nebo několik málo oblastí, kde máš reálný potenciál vyniknout nad průměr. Do těchto oblastí soustřeď většinu své energie. Zkrátka makej primárně na svých silných stránkách, nikoli slabinách.
  • Ideální je, pokud si osvojíš schopnosti a dovednosti v určitých oblastech, které mnoho lidí neovládá. (V mém případě je to například kombinace “soft skills” jako je komunikace, verbální vyjadřování, psaní a “hard skills” jako jsou počítačové a technologické dovednosti).
  • Nebuď blázen, který se pokouší rozvíjet v příliš velkém množství oblastí najednou stylem: “Zakládám startup, trénuju na maraton, učím se tři cizí jazyky a programovat, ujímám se předsednictví otužilecko-nudistického spolku.” Rozumným množstvím oblastí, ve kterých se paralelně můžeš poctivě rozvíjet, jsou cca 2.

Rada #09: Peníze nejsou povrchní věc, ale jeden ze zásadních elementů v životě alfa chlapa – Lovce.

  • Toto platí, pokud se k nim nevztahuješ jako něčemu, co ti primárně platí složenky, nebo ti umožňuje kupovat drahý věci, ale spíše jako k něčemu, co ti dává svobodu, nezávislost a sebevědomí.
  • Jako chlap přes 30 bys měl být schopen vydělat slušný peníze a to způsobem, který tě naplňuje , baví a prostřednictvím kterého používáš svůj talent a schopnosti. Ideální tedy je, pokud vyděláváš pomocí své životní mise.

Rada #10: Začni dělat bojový sport, otužuj se a zdravě žer.

  • Je fajn, že zvedáš těžký váhy v posilovně, běháš, hraješ fotbal, ale začni taky dělat full-contact bojový sport (box, thai box, MMA, judo, zápas).
  • Naučíš se zvládat situace, kdy se na tebe řítí zkušenější, o deset kilo těžší chlap s vychytralým plánem tě nakopnout a praštit do držky. Jak myslíš, že ti pak budou připadat jiné, konfliktní situace v životě? Například napjatá diskuse s arogantním šéfem. Jojo, jako dětská hra. Jen máloco tě tak zocelí a ultimátně ti zvedne sebevědomí jako bojový sport. (Pokud bojový sport není pro tebe, dělej alespoň kontaktní sport jako rugby, hokej atd.).
  • Každý den ledová sprcha = lepší nálada, koncentrace, odolnost, imunita, spánek.
  • Zejména po 30. roce života je zásadní zdravá strava – bílkoviny (alespoň cca 1 g na kg tvé hmotnosti denně), ovoce, zelenina, rýže. Nežer sladký a fast food.

A je to. Takto zní 10 rad ohledně života a kariéry, které bych dal svému mladšímu já před deseti lety. Nasdílej tento článek někomu, o kom jsi přesvědčen, že mu prospěje! https://www.lovcuvdenik.cz/2020/09/10-rad-memu-mladsimu-ja-01-zivot-a-kariera.html

LOVU ZDAR!

info@lovcuvdenik.cz

4 Comments

  • Zdravím, není 30 let na určení životní mise trochu moc? Řekněme že bych se chtěl stát astrofyzikem, tak si nedovedu představit, že se vykašlu ve svým věku (23) na strojárnu a půjdu studovat matfyz. Popravdě už teď mám pocit, že většinu svýho potenciálu jsem promarnil na střední špatným výběrem školy, spaním a víkendovým chlastáním. A když se podíváš na velmi úspěšný lidi, tak často rozvíjeli svůj talent v ranném věku.

    Ale možná jsem to jen špatně pochopit 😀

    • Ahoj, samozřejmě se jedná o orientační údaj. Pokud například už od 18 víš, že chceš být profesionální fotbalista, či vědec, tak skvělé. Doporučuju ovšem nezaměňvoat například studium s životní misí. Osobně jsem například do ca 30 roku života pracoval na jednotlivých krocích k definování životní mise (napíklad dokončení magisterského studia žurnalistiky), ovšem svou životní misi v plném znění jsem definoval až v cca 37 letech: pomocí zajímavého, originálního a podnětného obsahu (text , video, zvuk) na svém blogu a svých knihách informovat a vzdělávat ostatní chlapy i sebe tak, abychom se stávali tou nejlepší verzí sebe sama, ideálně novými alfa muži – lovci.

  • No životní mise. (tvoje) to teď asi nikdo neví, jestli po tom bude za deset let poptávka a u každého z nás v tom co děláme to nikdo neví. Může se to měnit a stejně tak se to může měnit vnitřně, životní mise, pokud myslíš povolání. A jestli myslíš nějaký zásadní význam, poslání, něco víc, tak to stejně většinou končí u nějaké profese a dětí.

    • Žirovní misi je možno v průběhu života modifikovat podle okolností. Lovu zdar! L

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *