Geralt a Yennefer: co dělá zaklínač blbě?

Zaklínač Geralt z Rivie je skutečný alfa chlap. Jediný, od koho pravidelně dostává řádně nakopáno do pytle, je Yennefer z Vengerbergu. Kdyby mu kámoši z cechu zaklínačského najali Lovce jako vztahového kouče, co bych mu poradil?

Zaklínač Geralt už zas dostává od čarodějky Yennefer svou denní porci čočky i s nášupem...
Zaklínač Geralt už zas dostává od čarodějky Yennefer svou denní porci čočky i s nášupem…

Yennefer: “Šoustal jsi moji kamarádku. Nejmíň rok. Nevím, co na to říká zaklínačský kodex, ale obyčejní lidé to považují za oplzlé, nízké a podlé svinstvo.”

Zaklínač: “Omlouvat se ti nebudu.” (kontext: Yennefer si stěžuje poněkud pokrytecky, jelikož Geralta rovněž podváděla s jakýmsi mágem).

Yennefer: “Ten rozhovor mě unavuje, takže končí. Hned!” (pomocí kouzla teleportuje Geralta ven z pevnosti Kaer Morhen nad horské jezero, do kterého zaklínač spadne).

Hehehe. Chudák Geralt! Zase dostal od Yen na prdel!

I ZAKLÍNAČ DĚLÁ CHYBY

Tato kapitola přinese v rámci Lovcova deníku vpravdě speciální obsah. Rozeberu v ní totiž vztah dvou fiktivních postav. Konrétně Geralta z Rivie a čarodějky Yennefer z Vangerbergu ze slavné fantasy ságy Zaklínač.

Jasně, jedná se o vztah dvou románových postav, které nikdy nežily a jejich charakter utvářel spisovatel Andrej Sapkowski a případně scénáristé počítačové hry, na jejíž ukázky se podíváme. Nicméně vztahové interakce těchto dvou postav přinášejí podle mě hezkou demonstraci toho, jak i esenciální alfa chlap může dělat poměrně zásadní chyby v komunikaci se ženou, k níž cítí atraktivitu, či je do ní dokonce zamilovaný.

ZAKLÍNAČ A ČARODĚJKA – JEJICH VZTAH

Pokud knihy, počítačové hry nebo seriál Zaklínač neznáš, o Geraltovi si můžeš přečíst zde a o Yennefer zde.

V rámci této kapitoly nebudu dlouze popisovat vývoj jejich vztahu (například to, že při jejich prvním setkání Geralt požádal džina, aby svázal jeho osud s Yennefeřiným). Jediné, co považuju za nutné zmínit je to, že zatímco příšerám i lidským nepřátelům zaklínač drsně zatápí, v rámci vztahu s Yennefer dostává pravidelně slušně na prdel. Co konkrétně se děje?

  • Čarodějka ho pravidelně zahrnuje lavinou ženského drama, v němž kromě vulgárních nadávek a výčitek nechybí i fyzické útoky. (Během hádky například Geralta teleportuje mnoho mil daleko nad horské jezero).
  • Dále Yennefer Geralta velmi často mentoruje (i veřejně v přítomnosti jiných lidí), poučuje, kibicuje atd. Zkrátka řečeno – nechová se k němu s respektem.
  • Pokrytecky ho soudí a vyčítá mu vztahové prohřešky, jichž se sama dopustila.
  • Geralta různými způsoby manipuluje tak, aby učinil, co ona uzná za vhodné.
Agraelus vystihuje, jakou sodu dostává Geralt od Yennefer… (pusť si cca na 15 VTEŘIN)

CO DĚLÁ ZAKLÍNAČ DOBŘE

Abychom taky Geraltovi nedávali furt čočku, pojďme se nejdřív mrknout na to, co dělá dobře, a proč by se dal charakterizovat jako prototyp alfa chlapa:

  • Je nejlepší verzí sebe sama: prošel mutacemi a tvrdým výcvikem. Vyniká jak v boji s mečem, tak v magii a výrobě elixírů. Nachází se ve skvělé fyzické kondici.
  • Má definovanou silnou a obecně prospěšnou životní misi, které se poctivě a bez výhrad věnuje. Jako zaklínač se živí jako zabiják příšer. Pomáhá lidem s různými potížemi, které příšery, případně bandité a podobní šášulové, způsobují.
  • Disponuje klasickými maskulinními kvalitami jako odvaha, čest a čestné chování, tvrdost, asertivita, podnikavost, ambicioznost.
  • Vzhledem k okolním událostem a v komunikaci s lidmi je do značné míry nereaktivní. Jinak řečeno nenechá jiné lidi determinovat své chování (například nonverbální komunikaci i svou řeč) – toto obecně představuje cestu, jak vzbuzovat v lidech (jak přátelích tak protivnících) silný respekt.
  • Přebírá iniciativu a díky svým činům se stal legendou.
  • Ve vztahu k ženám zaznamenává úspěchy a to zejména z tohoto důvodu: ženy obecně milují vychované, civilizované chlapy s výše zmíněnými charakteristikami, kteří navíc mají smrtící potenciál – je z nich cítit, že dokážou v případě potřeby rozmlátit jinému chlapovi hubu.

A CO DĚLÁ BLBĚ?

Toto není něco, co se stává jen v knihách. Naopak, na podobné příklady můžeme narazit i v reálném životě. Mluvím o schopných, úspěšných alfa chlapech, kteří se ve vztahu k ženám (nebo alespoň k jedné ženě), chovají velmi beta způsobem. Co tedy dělá zaklínač ve vztahu k čarodějce Yennefer blbě? Pojďme se podívat:

  • Do značné míry toleruje její ženské drama. V některých případech ho svým chováním přiživuje a eskaluje.
  • Čarodějku v některých situacích příliš nahání – například s ní chce trávit více času než ona s ním.
  • Opakovaně skrze svá slova i jednání dává najevo, že Yennefer potřebuje více než ona jeho. Ve vztahové dynamice je toto velmi nešťastné, protože ten, kdo daný vztah potřebuje více, se automaticky dostává do podřízené pozice. (Netřeba dodávat, že alfa chlap, tím méně zaklínač, by se do této pozice nikdy neměl dostat).
  • Zkrátka, navzdory tomu, že má Geralt sex s mnoha jinými ženami (včetně další čarodějky Triss Ranuncul), svým přístupem k Yennefer dává silně najevo, že vůči této dámě trpí čím? Tradááá, ano…holkytidou, neboli nezdravou emocionální závislostí.

CO BY ZAKLÍNAČ NEMĚL DĚLAT – PRAXE

V následující části se mrkneme na ukázky z videohry Zaklínač 3, Divoký hon, kde si na konkrétních příkladech interakce Geralta a Yennefer ukážeme, co dělá zaklínač blbě. Jinak řečeno, kdyby mu kámoši z Kaer Morhen najali Lovce jako vztahového kouče, co bych mu doporučoval ve vztahu k Yennefer a v komunikaci s ní změnit. A čemu se vyhnout úplně. Jdem na to! (Následující ukázky pocházejí převážně ze skvělého gameplay od Agraela, jímž si pravidelně prokládám psaní své nové beletristické knihy).

ZAKLÍNAČ NAHÁNÍ

Pusť si do cca 7:35.

Yennefer posílá Geralta do práce, ale on chce ještě zůstat s ní. Blbě, vědmáku!

Moje rady Geraltovi:

  • Pokud jde o vztah s holkou, o níž máš zájem, nikdy s ní nechtěj trávit více času než ona s tebou! Nenaháněj ji!
  • Nemělo by se stát, že tě žena posílá pryč, aby ses věnoval své práci a misi, zatímco ty ji přemlouváš, abyste ještě trávili čas spolu. To ona by měla přemlouvat tebe! Pokud to nedělá, věnuj se své práci, misi a případně jiným atraktivním ženám.
  • Pokud se tě holka zeptá “Poznal jsi mnoho žen?“, jedná se o klasický ženský test. Holku pokládající tuto otázku vlastně nezajímá skutečná odpověď. Spíše si s tebou hraje a sleduje tvé reakce. Tvoje odpověď: “Je to důležité? Vždy jsem myslel jen na tebe.” není ideální. Proč? Jednak proto, že není pravdivá. A také proto, že je příliš “needy” neboli submisivní a vlezlá. Tuto otázku jsi měl odbýt nějakou vtipnou, nadnesenou odpovědí a nebo na ni nereagovat vůbec.

DRAMA VE SPOLEČNÉ DOMÁCNOSTI

Pusť si cca 15 VTEŘIN.

Geralt se sestěhoval s Yennefer do společné domácnosti. Hádej, jak to dopadlo. Hehe.

Moje rady Geraltovi:

  • NIKDY, za žádných okolností nezačni bydlet ve společné domácnosti s ženou, s níž jsi neměl předchozí klidný vztah bez závažnějších dramat po dobu alespoň jednoho roku, ale raději ještě déle!
  • NIKDY nezačni bydlet ve společné domácnosti se ženou, která má sklon vytvářet drama!
  • Takovou ženu vídej maximálně jednou za týden, a to pouze jako kamarádku s benefity. A neváhej uplatnit metodu Soft next kdykoli je potřeba!
  • Pokud už se se ženou chceš sestěhovat do jednoho obydlí, měla by se stěhovat ona do tvého domu, ne ty k ní. Ona by měla vstupovat do rámce tvého života. Nikoli ty do jejího! Ty jako dominantní alfa chlap bys měl určovat rámec vztahu! Více na toto téma zde.
  • Pamatuj, že sestěhování do jedné domácnosti přinese mnoho změn do vašeho vztahu. Její úzkost z konkurence jiných žen poklesne. Zároveň už pro ni přestaneš být onen trochu záhadný cizinec, k němuž cítila nefalšovanou sexuální atraktivitu. Očekávej menší míru sexu a větší míru požadavků a dramat.

SARKASTICKÁ YENNEFER

Pusť si cca 50 VTEŘIN.

Yennefeřiny sarkasmy.

Moje rady Geraltovi:

  • Holka, která je při komunikaci s tebou často sarkastická a kousavá, může být možná kandidátkou na zábavnou kamarádku s benefity, ale rozhodně ne na dlouhodobý, vážný, nedej bože monogamní vztah!
  • Holka, která ti prokazuje absenci respektu před jinými lidmi není kandidátkou na vážný monogamní vztah!

ZAKLÍNAČ FŇUKÁ A VYČÍTÁ JAK MALÁ HOLKA

Pusť si cca 30 VTEŘIN.

Geraltovo fňukání

Po audienci u císaře začne Geralt vyčítat Yennefer, že ho více nepodpořila v diskusi. Dělá to ovšem ve stylu hysterické, ubrečené holky: “Na císaře si nedovolíš, ale na mě jo, protože jsem jen prašivej zaklínač.” Geralte, Geralte. Velký špatný!

Moje rady Geraltovi:

  • V komunikaci se ženou nikdy nefňukej a nevyčítej. Působí to jako velmi nemaskulinní beta chování!
  • Stručně, věcně a pokud možno bez fňukání vysvětli, co se ti na chování partnerky nelíbí, a rychle ukonči rozhovor. Neprotahuj to do nějakých nekonečných diskusí. Nemel.
  • Poté sleduj chování partnerky. Pokud své jednání upraví, super. Pokud ne, taky v pořádku. Prostě s ní netrav čas a užívej si společnosti jiných, příjemnějších žen.
  • Ve vztahu k jiným lidem si uchovej maximální nezávislost na výsledku. A pamatuj – emocionálně vyspělý člověk nevyčítá druhým to, jak se cítí!

YENNEFER DÁVÁ GERALTOVI NA PÍČU

Pusť si cca 2 MINUTY.

Yennefer a její dráma…

Poté, co Yennefer v Geraltově komnatě v pevnosti Kaer Morhen najde na posteli zrzavé vlasy své kamarádky Triss, vztekle vyhodí postel z okna. Nastalá hádka skončí tím, že je chudák Geralt fyzicky napaden.

Moje rady Geraltovi:

  • Pokud nepatříš k menšině chlapů, kteří si z jakéhosi záhadného důvodu sadomasochisticky užívají drama, nikdy nezahajuj vážnou vztahovou diskusi s ženou, která vytváří vztahové drama! A navíc s ženou, která ti pokrytecky něco vyčítá!
  • Žena, která ničí tvůj majetek se okamžitě stává vážnou kandidátkou na tzv. Hard next, neboli trvalé přerušení kontaktu!
  • Žena, která tě v rámci hádky fyzicky napadne (teleportuje tě kamsi do prdele), je kandidátkou na Hard next!
  • Chápu, že Geralt a Yennefer mají v rámci příběhu misi, která přesahuje jejich vztah (nalezení Ciri, princezny ze Cintry), ale po skončení oné mise bych, být Geraltem, zvažoval velmi dlouhý Soft next, případně Hard next.
  • Z toho vyplývá ještě jeden tip: Raději nenavazuj romanticko-sexuální vztah se ženou, se kterou pracuješ! To platí zejména, pokud je pro tebe daná práce skutečně zásadně důležitá nebo je dokonce součástí tvé životní mise!
  • Obecně řečeno, nikdy jsi s ženou typu Yennefer neměl navázat tradiční, monogamní vztah! Tato rozjívená čarodějka je vhodná maximálně pro vztah typu FB (fuck buddy) nebo low-end MLTR.

GERALT BETA CHLAP?

A máme to. V podání tvůrců knih a videoher o Zaklínačovi můžeme krásně vidět, jak se i esenciální alfa chlap může proměnit v ufňukaného beta chlapa, pokud propadne holkytidě vůči jedné ženě, která je ta jediná™, jiná než ostatní™, prostě speciální™ a nenahraditelná™. Geraltem se můžeš nechat inspirovat v mnoha životních oblastech. Jeho vztahem s Yennefer však rozhodně ne. Vykazuje totiž všechny rysy a symptomy patologického drama vztahu!

Ostatně, většina z nás má možná v životě takovou Yennefer z Vengerbergu. Krásnou, inteligentní a atraktivní dámu, která nám vnáší do života drama. Jak k ní ve vztahu přistupovat? Tady máš návod.

LOVU ZDAR!

Líbil se ti takový rozbor a chtěl bys další? Dej mi vědět v komentářích, nebo na info@lovcuvdenik.cz nebo přes FB messenger vpravo dole.

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *