Proč ženy mají větší moc ve vztahu?

A jakou roli v tom hraje jejich schopnost cítit se pohodlně i v nepohodlí? Sleduj a vyhni se betaizaci, ty lovče!

PROČ ŽENY MAJÍ V DLOUHODOBÉM VZTAHU ČASTO VĚTŠÍ MOC NEŽ MUŽI?

Sakra, a je to zase tady. Po článcích o holkytidě, nezávislosti na výsledku, obecně životním přístupu, vztazích, balení a životní misi, přináším další zásadní článek tohoto blogu. Bude se týkat vztahové oblasti zejména v kontextu dlouhodobých (a spíše) monogamních vztahů.

Přinese ti odpověď na otázku: “ČÍM TO JE, ŽE ŽENY MAJÍ VE VZTAZÍCH VE FINÁLE TAK NĚJAK NAVRCH NAD SVÝMI PARTNERY? JAK TO, ŽE PO URČITÉ DOBĚ DOKÁŽÍ BETAIZOVAT I MNOHÉ PŮVODNĚ MASKULINNÍ, DOMINANTNÍ ALFA CHLAPY?!” Tenhle článek ti zkrátka otevře oči! Takže val bulvy a čti pozorně.

Základem tohoto článku se stane příspěvek mého oblíbeného inspirátora Caleba Jonese, v němž rozebírá koncept Women – Comfortable being uncomfortable – tedy schopnosti žen cítit se pohodlně (respektive pohodlněji než muži) i v nepříjemných vztahových situacích.

Caleb sám uvádí, že čerpal z tvorby dalšího autora vystupujícího pod přezdívkou 60 Year Challenge. Já na těchto základech budu stavět a následně k nim přidám některé vlastní postřehy a poznatky. Jdem na to!

CHLAPI A ŽENY NEJSOU STEJNÍ

Problém dnešního vzdělávacího systému a procesu socializace spočívá mimo jiné v tom, že nás učí chápat obě pohlaví jako totožná. To se posléze stává zdrojem mnoha omylů a nepříjemných překvapení ve vztahové oblasti.

Muži a ženy totiž nejsou stejní, nýbrž k sobě komplementární, tedy doplňující se a vzájemně vyvažující nedostatky onoho druhého pohlaví.

TVRDÝ ŽENSKÝ ŽIVOT

Ty jako chlap máš v určitém věku už velmi dobrou představu o životě jedince mužského pohlaví. O příjemných stránkách tohoto života, jakožto i o výzvách, nepříjemnostech a bolestech. Ani náhodou však nemáš páru o tom, jaké to je být ženou. Ano, spojuje nás pořád to, že jsme lidé, nicméně život ženy se od života muže zásadním způsobem liší.

To, o čem my chlapi při sebelepší snaze o empatii nemáme příliš páru a rovněž to podceňujeme, je objem nepříjemností, nepohodlí, bolesti a dalších negativních stavů a emocí, které ženy v porovnání s námi musí po celý život překonávat.

Bacha na to! Tím rozhodně netvrdím, že chlapský život není tvrdý. Samozřejmě i my chlapi se musíme v životě potýkat s výzvami, těžkostmi, překážkami a utrpením. Nicméně ženy ve věku 0 až 80 obecně vzato zažívají větší objem nepohodlí a utrpení nežli my chlapi. Zejména pokud jde o fungování jejich fyzického těla, emocionální stavy, praktickou životní a finanční bezpečnost a další oblasti.

Máš chuť žvatlat protesty, že ty jsi ještě větší chudinka a trpitel nežli mnohá holka? Tak přibrzdi! Pojďme si to projít.

SLEDUJ LOVCŮV LIVESTREAM!

MENSTRUACE

Prvních 10 let v životě holky se dá považovat za celkem v pohodě. Každej s tebou zachází jak s princeznou a říká ti, jak jsi roztomilá.

Přibližně ve 12 letech to ale začne. Břichem ti zmítají mocné křeče. Přicházejí změny nálad, stavy iracionálního pesimismu a deprese, únava, bolest hlavy. Krvácíš ze svých pohlavních organů po několik dní, což přináší otravná omezení a starost o hygienu. Tato “radost” tě na měsíční bázi čeká dalších 35 až 45 let.

Představ si, že bys jako chlap každý měsíc krvácel ze svých koulí a zažíval premenstruační syndromy. Jak ti to zní? Nic moc, co?

STAROST O VZHLED

Během dospívání se jako žena začneš velmi zaobírat svým vzhledem. Na každý pupínek na tváři a kilo navíc reaguješ panickými výkřiky. Z části je toto strachování o vzhled opodstatněné.

Ženy minimálně podvědomě tuší, že narozdíl od chlapů jejich vzhled představuje naprosto zásadní element určující jejich pozici v romanticko-sexuální oblasti. Tento fakt je poté často nezdravě zveličován médii, moderní populární kulturou a samozřejmě i marketingem kosmetických a módních značek. Výsledek? Vnitřní nejistota, pochyby a pak někdy ještě hůře: deprese, úzkosti a poruchy příjmu potravy. Řeší náctiletí kluci takovéto obavy a potíže? Naprostá většina z nich ani náhodou!

PRVNÍ SEX

Přichází období, kdy jako žena zažiješ první sex. Od kolika žen jsi v životě slyšel: “Jo, můj první sex byl fantastický!” Od mnoha pravděpodobně ne. Pro ženy je první sex spojen většinou opět s bolestí a krvácením. Orgasmus? Na ten většina z nich může zapomenout.

Co chlapi a první sex? I přes případnou nervozitu je pro většinu z nich první sex fajn zážitek. A že by nedosáhli orgasmu? Hehe, ani náhodou. Mladí kluci trpí spíš opačným problémem – velmi rychlou předčasnou ejakulací.

SINGLE MATKY

Pokud se ti náhodou stane, že otěhotníš v raném věku s nějakým pubescentním moulou, můžeš se pravděpodobně připravit na příštích 18 let stresu, spánkové deprivace, finančních potíží a sociální nejistoty. Single matky, obecně vzato, představují jednu z nejvystresovanějších sociálních skupin.

TĚHOTENSTVÍ A POROD

Představ si, že devět měsíců nosíš v břiše šutr, který postupně nabývá hmotnosti přes tři kila. K tomu připočti stavy nevolnosti, oteklé nohy, křeče a další nepříjemnosti spojené s těhotenstvím. No, a pak to přijde. Šutr vyjde z tvých pohlavních orgánů a hezky ti je potrhá. Zní to dobře? Vsadím se, že spousta chlapů by si při tomto zážitku raději prostřelila hlavu.

POROD Z CHLAPSKÝ PERSPEKTIVY

STRACH Z MUŽŮ

Ženy jako zranitelnější pohlaví se po celý život musí potýkat s obavami, které my chlapi prostě neznáme. Schválně. Když jdeš na první rande, obáváš se toho, že tě tvůj protějšek na rande bude obtěžovat nebo tě dokonce znásilní? Bereš si s sebou do kapsy raději pepřák a dáš pro jistotu vědět několika kámošům, kam a s kým jdeš? Asi sotva.

Ženy se s takovýmito obavami, jak racionálními, tak přehnanými a iracionálními, musí potýkat takřka na každodenní bázi. Kdy jsi se ty například naposledy bál, že by tě tvoje šéfka v práci mohla osahávat, když jste v kanclu jen sami dva?

Jako žena se zkrátka neustále podvědomě musíš obávat mužů, z čehož plynou nejen psychické, ale i mnohé organizačně-logistické potíže.

OPK – OBRANA PROTI KURVENÍ SE

Jako žena se po celý život musíš potýkat s obranou proti kurvení se (anglicky ASD – anti-slut defense) – tedy sociálním programováním, které ti od dětství vtlouká do hlavy, že pokud si budeš příliš snadno a rychle užívat sexu, budeš vnímána jako děvka.

V tvém životě se například objeví atraktivní chlap, s nímž chceš mít sex, nicméně musíš velmi pečlivě zvažovat “zda je to dobrý nápad”.

Řešíme my chlapi takovéto problémy? Zpravidla ani náhodou. Čím dříve a více sexu máme, tím větší jsme frajeři.

KLESAJÍCÍ HODNOTA NA ROMANTICKO-SEXUÁLNÍM TRHU

Na rozdíl od chlapů je postavení ženy v romanticko-sexuální oblasti určováno primárně jejím vzhledem. To s sebou zpočátku nese určité výhody, postupem času však začínají převažovat tvrdé nevýhody. Vrchol ženské sexuální atraktivity přichází někdy kolem 23. roku života a poté už vytrvale klesá.

Jak správně říká Miloš Ouhrabka v naší #WhiteRabbitShow, ženy de facto kolem 17. či 18. roku života nasednou do Ferrari, od něhož dostanou zdarma klíčky, jenže v průběhu života pak už musí přesedat už jen na horší a pomalejší vozy.

Vzhled ženy má totiž svou expirační dobu a ženy dobře vědí, že ačkoli po třicítce mohou vypadat stále dobře, ve svěžesti a pevnosti už nikdy nebudou moci soutěžit se svým 23letým já.

Máme my chlapi tento problém? Zatímco my se na ženy díváme primárně jako na objekty krásy, ženy se na nás dívají jako na komplexní objekty úspěchu. To znamená, že chlapovu hodnotu neurčuje pouze vhled, ale další kritéria jako sociální a ekonomický status, komunikační dovedosti a schopnosti SVÁDĚT A PŘIVÁDĚT SI DO ŽIVOTA ATRAKTIVNÍ ŽENY, KTERÉ SI VŽDY MŮŽEŠ OSVOJIT A STÁT SE ATRAKTIVNÍM CHLAPEM téměř v jakémkoli věku.

Tento fakt mimo jiné znamená to, že my muži máme úroveň naší atraktivity mnohem více pod kontrolou nežli ženy. Všechna výše zmíněná kritéria jsou totiž mnohem snadněji ovlivnitelná vědomou prací nežli samotný fyzkický vzhled, který je nevyhnutelně vždy vystaven zubu času (ačkoli se kosmetické firmy vytrvale pokoušejí přesvědčit ženy o opaku).

S biologickým nastavením vývoje ženského těla a s tím, jak vrchol atraktivity ženy v romanticko-sexuální oblasti přichází výrazně dříve nežli v případě mužů, pak přichází další výrazný stresor pro ženy a tím jsou…

OBÁVANÉ BIOLOGICKÉ HODINY

Jak uvádím v tomto článku, mezi 27. a 30. rokem života žena začíná vnímat tikot biologických hodin a s vnitřně rostoucím stresem se úzkostlivě začíná poohlížet po vhodném partnerovi. Čím déle její hledání trvá, tím se nervozita zvyšuje a standardy pro případného partnera se naopak snižují. K celkovému objemu stresu se přidá sociální tlak celé rodiny a sociálního okruhu, které se ženy neustále otravně ptá: “Kdy už se vdáš a budeš mít děti? Nebo chceš skočit jako šílená kočičí máma?”

MENOPAUZA

Pokud se ti podaří zahájit nějaký vztah a vychovat děti, kolem padesátky máš konečně tak nějak vše za sebou. Jenže počkat! Přichází menopauza! Na příštích pět let se připrav na bušení srdce, noční pocení, návaly horka, poruchy spánku, nervozitu a podrážděnost, špatné libido, únavu a ospalost, popř. i deprese.

POKUD JDE O MNOŽSTVÍ UTRPENÍ, ŽENY NEMAJÍ KONKURENCI

Sečteno a podrtženo, pokud bychom obecně vzato uspořádali soutěž v množství utrpení a nepohodlí v životě, ženy by chlapům daly celkem na prdel. Než se jakýkoli mamánkovský cíťa začne případně durdit, tak rovnou upozorňuju, že tímto tvrzením NEMÁM NA MYSLI, že by:

  • ženy byly silnější než muži
  • že by ženy byly nějakým způsobem schopnější než muži
  • že by byly lépe vybaveny k přežití
  • že by byly lépe vybaveny na to zvládat akutní tvrdou fyzickou bolest, jakou přinášejí zranění například při bojových sportech – zde jsou pravděpodobně geneticky lépe vybaveni muži (ačkoli jsem během let, co se věnuju Muay Thai, viděl i mnoho holek velmi dobře snášet fyzickou bolest z kopů, úderů a následných zranění).

To, co tvrdím je, že ŽENY JSOU NA BÁZI KAŽDODENNÍHO ŽIVOTA LÉPE SCHOPNY ZVLÁDAT NEPOHODLÍ, NEPŘÍJEMNOSTI A UTRPENÍ, PROTOŽE HO BĚHEM SVÉHO ŽIVOTA ZAŽÍVAJÍ, SEČTENO A PODTRŽENO, ČASTĚJI A PRAVIDELNĚJI NEŽLI CHLAPI.

My lidé jsme velmi přizpůsobivé bytosti. Pokud jsme vystaveni určitému podnětu na pravidelné bázi, reakce, kterou poté vyvolává v našem mozku, se postupem času snižuje.

TAJNÁ VÝHODA ŽEN

Výše zmíněný fakt konstituuje skrytou výhodu, kterou disponují ženy nad muži zejména v dlouhodobých vztazích. Cítí se relativně pohodlně (respektive pohodlněji) nežli chlapi v nepříjemných situacích. Ty jako chlap budeš vždy bodání bolesti v nepříjemných a nepohodlných situacích cítít o něco ostřeji nežli tvoje parnterka.

Ženy jsou si tuto svou výhodu nad svými partnery vědomy a používají proto nepohodlí a nepříjemnost za účelem manipulace svého partnera. Konkrétně používají například:

Ty jako chlap chceš po celodenním boji se životem přijít domů a užívat si pohodlí. Ona však chce, aby své chování přizpůsobil jejímu přání. A zároveň je zvyklá na to, že krvácí každý měsíc ze svých genitálií a umírá, kdykoli vidí svou celulitidu v zracadle.

A tak řízeně navodí vzájemné nepohodlí a nepříjemnost. Jedná se vlastně o takovou bombu, která zraňuje vás oba, jenže ona je vůči ní buď imunní nebo minimálně odolnější. Dobře tuší, že ty jako chlap cítíš bolest o něco více a nakonec podlehneš.

A betaizace, tedy proces proměny v submisivního, podřizujícího se partnera pomalu začíná.

CO S TÍM?

Říkáš mi: “Nene, Lovče. Já jsem alfa, pořádně ji seřvu a je klid!”

Hmmm, uvidíme. Když ty jí začneš lektorovat pomocí své chlapské logiky, ona nemá problém eskalovat. Vezme pánev a vší silou jí mrskne po obrazovce vaší nové televize. Nebo pohrozí, že vás oba zruinuje rozvodem. A tak dále. Nene, chlapské drama – tedy mentorování, poučování a stavění partnerky do latě v dnešní době většinou nefunguje.

SKUTEČNĚ EFEKTIVNÍ STRATEGII, JAK MÍT POHODOVÝ VZTAH TI NASTÍNÍM V PŘÍŠTÍ KAPITOLE TOHOTO SERIÁLU, A UŽ TEĎ ZÍSKEJ KOMPLEXNÍ NÁVOD NA POHODOVÉ VZTAHY, KDE SE TĚ ŽENA NESNAŽÍ MANIPULOVAT A ŘÍDIT POMOCÍ NEPŘÍJEMNOSTÍ A NEPOHODLÍ ZDE:

KURZ: MĚJ SKVĚLÝ VZTAH!

KURZ: MĚJ OTEVŘENÉ VZTAHY!

Do příště zase

LOVU ZDAR!

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *