Ženský pohled na Lovcův deník

Lovcův deník má i svoje čtenářky. Jak se dívají na jeho obsah?

Lovcův deník si za dobu své existence získal i poměrně široký okruh čtenářek. Jak reagují na jeho obsah? Překvapilo mě, že od tohoto publika získávám často pozitivní ohlasy ohledně článků na téma vztahy a vztahové dynamiky mezi muži a ženami.

Téma, na které ženy ne vždy reagují pozitivně, jsou naopak rady a tipy ohledně balení. Obecně důvod vidím v tom, že ženy preferují, pokud chlapi tuto problematiku zkrátka nějak přirozeně chápou, aniž by ji museli studovat. Líbí se jim představa tzv. naturála, tedy chlapa, který je nenuceně sbalí díky svému přirozenému šarmu a alfa chování. Naopak představa, že jejich nápadník spadá do kategorie beta kluk, který se nejdříve musí naučit, jak správně balit holky, části žen přijde neatraktivní a manipulativní. V jistém ohledu toto chápu. Na druhou stranu v situaci, kdy naprostá většina kluků dnes vyrůstá pouze s matkami bez pořádného maskulinního vzoru, se ideál naturálního alfa chlapa – svůdce, ukazuje často jako příliš idealistický a nereálný. Většina chlapů se v této oblasti prostě musí alespoň trochu vzdělávat.

EMAIL OD ČTENÁŘKY

Nedávno jsem obdržel email od čtenářky Marie hodnotící obsah některých kapitol Lovcova deníku. Ačkoli Marie nesouhlasí s veškerým obsahem blogu, její mail mě potěšil, protože velmi zajímavě a podnětně reaguje na obsah blogu. Taková diskuse vyvěrající z podnětné kritiky mě zkrátka baví. Rozhodl jsem se tedy zveřejnit obsah emailu prostřednictvím této kapitoly a zároveň k němu připojit své odpovědi a komentáře. Email od Marie zveřejňuju v původním změní, pouze zkrácený.

ÚVOD EMAILU

Ahoj Lovče, shodou náhod jsem se i já jako ženská dostala k Tvému zajímavému blogu. Ne se vším (nejspíš proto, že jako ženská mám na některé věci jiný pohled) souhlasím, ale s dost věcma se určitě souhlasit dá a to i když jsem ženská, co žije v monogamním vztahu.

MENSTRUAČNÍ CYKLUS

Jako ženská oceňuju to, že ses jako chlap pustil do vysvětlení menstruačního cyklu chlapům. Kéž by si z toho vzali poučení. Na druhou stranu, to, že jsou to (jen) hormony, je obvykle jen výmluva. (Aneb proč se snažit nějak rozumně ovládat, když se to dá svést na hormony a jsem z obliga). Myšleno hlavně na nějaká dramata (s nadržeností se v tomto směru nedá moc dělat a je to prostě přirozené). Tohle se týká hlavně mladších ženských, který sebou těmi hormony nechají hodně cloumat a nejsou moc ochotny k sebekontrole (a to vůči komukoliv v okolí, nejen chlapovi). Takové ženské se klidím z dosahu i já.

LOVCŮV KOMENTÁŘ

Díky. Obecně věřím, že pro chlapy je velmi užitečné s fenoménem menstruačního cyklu a jeho průvodními jevy seznámit.

Obecně menstruaci nepovažuju za obhajitelný důvod, proč by žena měla vůči chlapovi vrhat silnou negativitu – jinými slovy drama.

KOMUNIKACE VE VZTAHU

Na co jsem zatím na blogu nenarazila, je celková komunikace – prostě komunikovat problém. Něco se mi nelíbí, tak to říct a být ochoten se o tom bavit a v klidu hledat řešení. Pokud přijde drama, je (skoro) vždy varianta soft next a nechat to na příště (ono se to s chladnou hlavou vždycky líp řeší). Ne s tím přijít při rozchodu a se sáhodlouhým seznamem co vlastně bylo špatně, ale za celou dobu se neřeklo.

LOVCŮV KOMENTÁŘ

S Marií souhlasím. Pokud je ve vztahu nějaký problém, je potřeba si o něm v klidu a s respektem promluvit a hledat řešení. V kapitolách o metodě Soft next několikrát zmiňuju, že žena za mnou vždy může přijít a artikulovat problém. Následně ho můžeme v klidu řešit. A to samozřejmě platí i pro chlapy: Pokud je ve vztahu nějaký problém, něco se ti nelíbí, komunikuj!

3 KATEGORIE PROBLÉMŮ

V rámci přístupu Nového alfa chlapa rozděluji problémy do 3 kategorií:

  • Nedůležité, marginální problémy: Jako Nový alfa chlap – lovec se ve vztahu snažím maximalizovat svou uvolněnost, nezávislost na výsledku a naopak redukovat mentorování a poučování partnerky ve stylu tradičních alfa chlapů. Už holt nemáme 30. léta 20. století. V tomto ohledu spoustu drobných problémů přecházím s úsměvem a mávnutím rukou. Příklad: mám v oblibě běhání a přítelkyně tento sport nesnáší. Zatímco tradiční alfa chlap 1.0 by se ji snažil do této aktivity donutit, já respektuju její preference a prostě si půjdu zaběhat sám, zatímco přítelkyně si může zacvičit třeba jógu.
  • Problémy vyžadující diskusi: další kategorii představují závažnější problémy ve vztahu, kdy se již musím ozvat a vyjádřit uvolněně, s respektem, ovšem rovněž asertivně, že se mi něco nelíbí. Problém se následně můžeme pokusit vyřešit. Pokud žena reaguje arogantně, následuje uplatnění metody Soft next. Příklad: holka při konverzaci během večeře v restauraci neustále kontroluje svůj telefon z jiných, než závažných pracovních důvodů. V klidu, s respektem vyjádřím svůj názor, že mi je její chování nepříjemné. Pokud v něm pokračuje, následuje Soft next.
  • Závažné problémy: jedná se o záležitosti jako například o nepříjemné, pravidelně se opakující drama nebo třeba o to, že mi holka nějakým zásadním způsobem lže. Zde je potřeba okamžitá klidná diskuse nad problémem. V případě, že se problém ukáže jako příliš závažný, každý chlap by měl být schopen přistoupit k metodě Hard next – tedy odejít ze vztahu.

CHLAPSKÉ FŇUKÁNÍ

Mamánci – tragédie dnešní doby. Doufám, že jednoho takového nevychovám. Chlap má být chlap a ne fňukna 24h denně. Bohužel problém daný dost často tím jak sám píšeš – spousta vztahů se rozpadá, a málokterý chlap je ochoten se starat o syna a být mu vzorem a pro spoustu ženských je to problém vychovat syny jako chlapy a ne bábovky. (Nějaká rada by k tomuhle nebyla?)

LOVCŮV KOMENTÁŘ

Zejména pro svobodnou matku je úkol vychovat ze syna muže se všemi pozitivními maskulinními hodnotami téměř nesplnitelný úkol. Tímto samozřejmě nechci nijak snižovat skvělou práci, kterou tyto ženy často dělají. Nicméně kluk podle mého názoru potřebuje i silný chlapský vzor s typicky mužským uvažováním a přístupem k životu. Takový vzor žena při vší snaze nahradit nedokáže.

V této oblasti mám pro matky několik tipů:

  • Svým synům poskytněte ženské hodnoty jako lásku a péči, ale zejména od určitého věku to s tímto přístupem nepřehánějte. Příklad: to, že má kluk odřená kolena z fotbalu není ve skutečnosti tragédie, ale skvělá věc pro jeho fyzický vývoj.
  • Nepěstujte v synech mentalitu oběti – tedy názor, že za jejich problémy může vždy nějaká vnější entita: zlí učitelé, spolužáci, společnost obecně, nepřízeň osudu, příroda, ilumináti, Babiš apod. Naopak směřujte své syny k tomu, aby se za své problémy postupně učili převzít odpovědnost a řešit je.
  • Podporujte své syny v tom, aby se aktivně účastnili sportovních a zájmových, vzdělávacích aktivit, kde zlepší své znalosti, schopnosti a kondici a přijdou do kontaktu s kvalitními mužskými vzory: v tomto smyslu můžu ze své zkušenosti doporučit bojové sporty – v nižším věku karate, ve vyšším pak kontaktnější typy bojových sportů jako thai box.
  • Motivujte své syny v tom, aby si od cca 15 až 16 let začali vydělávat určité peníze sami a získali pracovní zkušenosti (minimálně formou letní brigády).
  • Podporujte své syny v tom, aby nejpozději mezi 20. až 25 rokem života začali bydlet sami. Zkrátka žádný mama hotel do třicet sakra!

12 RAD MÉMU MLADŠÍMU JÁ – VZTAHY

Bydlet začni s holkou až po měsících či spíše raději letech bezproblémového vztahu. (A ideálně až poté, co jsi překročil 30. rok života). V zásadě proč ne, jen bych k tomu dodala, že by to nemělo být bezprostředně po opuštění mama-hotelu, tj. v situaci kdy si kluk/chlap myslí, že se doma vše jaksi vyskytne/udělá samo. Pak má obvykle tendence se domnívat, že ženská mu nahradí matku jak v tom, že se postará absolutně o vše (a tudíž si toho absolutně neváží) a i v tom přístupu nepodmíněné lásky.

LOVCŮV KOMENTÁŘ

Výstižná připomínka a z mé strany absolutní souhlas.

MANŽELSTVÍ – MÁ DNES SMYSL?

Jedno upozornění na chybu. Co jsi měl prokazatelně před vstupem do manželství (např. byt, auto) to je i po rozvodu automaticky tvoje – nespadá to do společného jmění manželů a tak se nemusíš bát, že bys o to přišel. Obdobně pokud v době trvání manželství něco zdědíš nebo někdo něco daruje tobě.

A co se dětí týče, tak dnes je naopak velká snaha soudu dát otci co největší prostor pro kontakt s dítětem – ideálně střídavá péče. Ale je dost chlapů, kteří o to nemají zájem, protože jim to pak komplikuje další život. Takže ono zase být ženská, co má na krku dítě trvale a tatínek jednou za 14 dni na víkend a zbytek free, není pro ženu takové terno. Možnost seznámeni pro ni je pak podstatně horší než pro něj.

LOVCŮV KOMENTÁŘ

Díky za doplnění právních aspektů a ženského pohledu na věc.

BUĎ MILENEC, NE KÁMOŠ

Friendzone – nesouhlasím úplně s tím, že chlap nemá šanci se z friendzone ženy dostat a stát se třeba milencem. Ono je dost podstatné proč tam skončil – je to prostě kámoš, protože není její typ? Nebo je její typ, ale je zadanej a žije v monogamním vztahu? Tak v budoucnu když se s partnerkou rozejde, tam je šance postoupit. Nebo naopak zadaná je žena. Často se i stává, že z dlouholetých přátel se stávají partneři, protože ví, co od sebe můžou čekat.

LOVCŮV KOMENTÁŘ

O fenoménu zvaném friend zóna mluvím zejména v kontextu kluků, kteří pociťují určitou romanticko-sexuální náklonnost k holce, kterou nejsou schopni vyjádřit, případně jsou ze strany dané ženy kontinuálně odmítáni. Důvod toho, že je kluk pouhým kamarádem, považuju z praktického hlediska v daný moment za irelevantní. Ať už má zařazení do friend zóny jakýkoli smysl, těmto klukům radím neinvestovat do marného nahánění dané holky čas, energii a prostředky, a místo toho se vrhnout na balení jiných žen.

VĚK HOLEK, KTERÉ BALÍM

Jak řešíš věkový limit co sis dal pro oslovení holky/ženské – někde jsi psal 20-35(?)? V jednom článku jsi psal, že sis myslel, že jí je 20 a bylo ji jen 16 a sama ti to řekla, že asi hledáš jinou věkovou kategorii. A co obráceně? Že by ti připadala mladší než jí ve skutečnosti je. Pozveš ji na rande a dozvíš se to až tam? Vycouváš z takového rande kvůli jejímu věku? Stalo se ti to už?

LOVCŮV KOMENTÁŘ

Ano, věk holek, které balím, se pohybuje v rozmezí 20 až 35 let – toto je má čistě subjektivní preference.

Pokud jde o fyzickou, sexuální atraktivitu, souhlasím s tvrzením, že ženy v této oblasti dosahují obecně vrcholu kolem 21 až 23 roku života. Následně atraktivita klesá. Zkrátka, příroda není v tomto fér a jedná se o další z oblastí, kde se realita žen zásadně liší od té mužské. (Muži dosahují vrcholu atraktivity obecně kolem 40. roku života a v jejich případě často klesá mnohem pomaleji). Na druhou stranu, pokud se o sebe žena stará a sportuje, může být “smoking hot” i po třicítce. Znám mnoho takových příkladů.

Pokud jde i o intelektuální a psychické porozumění, větší kompatibilitu nacházím u žen kolem třicítky dále.

Co se týče otázky: pokud by se mi žena líbila a oslovil bych ji, nikdy bych s ní nepřerušil kontakt jen kvůli prostému faktu, že je starší, než jsem předpokládal.

JMÉNA HOLEK

Chtěla bych se zeptat, jak řešíš oslovování holek/ženských, když jsi s nima. Při tom množství bych řekla, že to může být někdy i těžší se nesplést a neoslovit ji jiným jménem.

LOVCŮV KOMENTÁŘ

S tímto problém nemám. V době psaní tohoto článku si nevzpomínám na situaci, kdy bych se spletl.

OLTR VZTAH A VÝCHOVA DĚTÍ

A ještě jeden  dotaz – psal jsi že s OLTR jsi už pár let, ale vídáte se jen 2x týdně. Takže mi to připadá jako takové spíš trvalé randění než vztah jako takový, kdy neřešíte ty každodenní problémy, co ze společného soužití vyplývají. Chápu, že je fajn se na sebe těšit, ale plánuješ třeba do budoucna děti? Jak by jsi to řešil potom? Tatínek na 2h 2x týdně? Zbytek starostí na ženské?

LOVCŮV KOMENTÁŘ

Za prvé oprava: nepsal jsem, že daný OLTR vztah trvá několik let. Trval necelý rok.

Za druhé: daný OLTR vztah jsme ukončili. Nakonec jsme se neshodli na způsobu jeho fungování. Pro mě toto představoval první pokus o OLTR vztah a samozřejmě s ohledem na to jsem v jeho rámci udělal i určité chyby. Ostatně takto to v životě alfa chlapa – lovce chodí. Do vztahu vstupuju s city a upřímností, ovšem s naprostou uvolněností a nezávislostí na výsledku. Když to vyjde – skvělé, když to nevyjde – taky super. Vždy si k ženě zachovávám pozitivní vztah a úctu. Když vztah skončí, odnáším si z něj to dobré a zároveň zkušenosti do budoucna. I já se v oblasti vztahů učím a vzdělávám, což považuju za proces, který v podstatě nikdy nekončí a je časově omezen pouze fungováním a životností mého mozku. Toto téma zmíním v některém z budoucích příspěvků věnovaných obecně OLTR vztahům.

Za třetí: ve chvíli, kdy do situace vstoupí potomek (potomci), je samozřejmě nutno tomuto faktu přizpůsobit fungování vztahu, což znamená mimo jiné společné bydlení. Rozhodně mám plán a ambici být v životě svých budoucích potomků přítomným, dobrým tátou, který jim poskytne lásku, náležitou péči a onen výše zmiňovaný maskulinní vzor, případně pozitivní mužský element v životě (v případě dcery).

Děkuju své čtenářce za obsáhlý email a spoustu zajímavých připomínek a dotazů!

LOVU ZDAR!

Dotazy a koučink: info@lovcuvdenik.cz

2 Comments

  • Zdravím Lovče!

    Jako pravidelný čtenář oceňuji aktuální velmi osvěžující článek o ženském pohledu na tento blog.

    Rád bych se podělil o jednu myšlenku, které mi v souvislosti s článkem vyvstala.

    “Ženám se líbí představa tzv. naturála, tedy chlapa, který je nenuceně sbalí díky svému přirozenému šarmu a alfa chování.”
    V té souvislosti mě okamžitě napadlo nejen to, co na mnoha místech zmiňuješ (že mnozí chlapi “naturálové” v tomto směru prostě nejsou a vzdělávat se musí), ale také, že v životní realitě “nemám věci zadarmo” a v potřebě na sobě makat je podle mě zakořeněná podstata toho, co dělá alfa chlapa alfou.
    To, že za jeho úspěchem stojí snaha a úsilí (přestože ve vztahu k ženám a seznamování následuje zákon minimální snahy, je uvolněný a nedává najevo, že musel dřít a makat).
    Pro mě osobně jako typického nenaturála a “sběratele kamarádských zón” je celý tento proces právě o tom, že bojuješ sám se sebou a chceš být lepší, než jsi byl včera. I když ti to jde pomalu a ztuha. I když jsi třeba na začátku hledal zástupné důvody, proč to “nejde” (např. “jsem na to už starej”, “nemám pro to předpoklady”), ale pak jsi do toho šel a makáš.
    Takže, podle mého názoru: alfa chlap, který začínal jako “beta-dříč” a zákonitě musel pro to, kde dnes je, něco obětovat, má potenciál být osobnostně integrálnější, zralejší a pro ženu důvěryhodnější “alfa”, než jeho souputník, kterému určité věci (např. komunikace se ženami a schopnost svádět) šly víceméně samy a tím pádem i jeho motivace k seberozvoji a překonávání svých limitů byla nepoměrně nižší.

    Měj se fajn a lovu zdar!
    S pozdravem,
    Karlo

    • Ahoj, Karlo, dobrý komentář! Sám jsem kdysi začínal po určitých stránkách jako beta:). Lovu zdar!

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *