2 důvody, proč nerozumíš holce (1. část)

Posloucháš holku, sleduješ, co dělá, a prostě jí nerozumíš. Nechápeš, proč se chová tak, jak se chová? Nejsi sám. Prozradim ti, proč to tak je.

Chceš líp chápat holky? Čti dál...
Chceš líp chápat holky? Čti dál…

ŽENSKÝ JSOU SAMÝ PŘEKVAPENÍ

„Jsi skvělej kluk, mám tě ráda.“ říká holka a dívá se ti zamilovaně do očí. Za pár dní se s tebou rozejde.

„Jsi fakt hajzl!“ křičí na tebe holka s odporem a odchází. Jsi přesvědčenej, že tě nenávidí a už tě nebude chtít nikdy vidět. Za dva týdny ti napíše milou zprávu, jako by se nic nestalo, a den na to leží nahá ve tvý posteli.    

Přítelkyně, která z tebe byla ještě před pár měsíci celá vlhká pokaždý, kdy ses jí dotknul, najednou přestává jevit zájem o sex. Navíc to vypadá, že jí prostě lezeš na nervy čím dál víc, ačkoli se můžeš přetrhnout, aby byla šťastná. Plníš každý její přání – pomáháš jí, staráš se o ni a kývneš na každý návrh, který udělá. ¨

Zažils někdy podobný situace? I pokud ne, tak se to pravděpodobně jednou stane. A tvůj chlapskej mozek nejspíš bude čumět jak puk a řvát: „Co se to do prdele děje?“

2 DŮVODY, PROČ CHLAPI NEROZUMÍ ŽENÁM

Ženský jsou z Venuše, chlapi z Marsu. Bla bla bla. Hodně vztahových koučů používá takovýto líbivý marketingový citáty, aby popsali záhadu nedorozumění mezi pohlavími. Podle mýho názoru nejsou tyhle astrologický ezo kecy vůbec potřeba. Pro to, abys lépe chápal ženský, stačí znát dva principy, v nichž se ženský uvažování a rozhodování liší od chlapskýho.

  1. Ženy se v procesu rozhodování a vytváření soudů nechávají ovlivňovat mnohem komplexnějším spektrem vlivů než chlapi. Jejich uvažování je mnohem méně přímočaré.
  2. Dynamika Frustrace versus Atraktivita je u žen zásadně odlišná nežli u chlapů.

V týto kapitole rozebereme bod 1. V příští kapitole tohoto seriálu bod 2.

"Co vlastně chce?" Tahle otázka se honí v hlavě nejednomu chlapovi.
„Co vlastně chce?“ Tahle otázka se honí v hlavě nejednomu chlapovi.

JAK PŘEMÝŠLEJÍ CHLAPI

Chlapi jsou v procesu rozhodování obecně orientovaní primárně na cíl a používají logiku. Samozřejmě se takové nechávají do určité míry ovlivňovat emocemi, ale celkově jejich uvažování a rozhodování vykazuje přímočarý charakter. V praxi to může vypadat asi takhle:

  • Ženská mi leze trochu na nervy, ale přitahuje mě sexuálně. Sexualita je pro mě momentálně nejdůležitější hledisko = jdu do toho, chci s ní mít vztah a budu se o to snažit.
  • Ženský mi leze na nervy a nepřitahuje mě fyzicky = Fuj! Pryč odsud.
  • Ženská mi leze na nervy a dřív mě sexuálna přitahovala. Už se známe déle, kouzlo z nového vztahu vyprchalo = začínám plánovat ukončení vztahu.

Chlapský uvažování je obecně vzato lineární a jednoduchý jako facka.

A JAK SE ROZHODUJÍ ŽENY

V rozhodování ženy hrají mnohem větší roli emoce. Například při komunikaci s tebou nevnímá pouze logický význam tvých slov (tvé praktické sdělení), ale mnoho dalších aspektů vaší komunikace, které vyplývají z kontextu. Ty se daj rozdělit takhle:

KOMUNIKAČNÍ:

  • Tvůj tón hlasu.
  • Tvou nonverbální komunikaci (tvůj oční kontakt, držení těla, postoj, gesta).
  • Obsah toho, co říkáš, s ohledem na vaše předcházející interakce (např. lhal jsi v minulosti ohledně toho, o čem se právě bavíte?).

SITUAČNÍ:

  • Kontext vašich předcházejících interakcí (např. jaká byla situace ve vašem vztahu před týdnem; krizová situace ve vztahu před půl rokem apod.).
  • Kontext dalších interakcí v jejím životě (např. to, co slyšela od kamarádek; dvoření beta chlapa v její friendzóně, který jí slibuje hory doly, pokud s ním začne chodit).
  • Své momentální nastavení (je odpočatá, unavená, v dobré náladě, špatné, v jaké fázi ovulačního cyklu se nachází).

Pochopit celkovou komunikaci se ženou v celé její komplexnosti, všechny vlivy, kterými je ovlivňována, je prostě oříšek.

ROZHOVOR MEZI ŽENSKOU A CHLAPEM

Vezměme si takovouhle hypotetickou situaci. Vedeš se svou přítelkyní rozhovor o budoucnosti vašeho vztahu. Ty bys rád ve vztahu pokračoval a máš pro to všechny logický argumenty:

SUBJEKTIVNÍ

  • Přítelkyně se ti líbí fyzicky.
  • Přitahuje tě i povahově.
  • Líbí se ti život ve společný domácnosti – to jak se o tebe stará a jak se nemusíš trávit čas balením jiných holek.
  • Líbí se ti závistivej obdiv tvých kámošů, kterým se líbí.

OBJEKTIVNÍ:

 Objektivní důvody holce naservíruješ, jak na stříbrnym tácu:

  • Máte podobný záliby a preference ohledně trávení volnýho času (cestování, hudba, filmy).
  • Máte podobný názory a hodnoty (například kladete oba důraz na úspěch, kariéru, disciplínu, pracovitost).
  • Přitahujete se fyzicky a skvěle vám to šlape v posteli (alespoň podle tvýho názoru).

ONA TO VIDÍ JINAK

Ona se na tebe dívá, poslouchá tě, vypadá to, že s tebou souhlasí, že to vidí stejně. A nakonec pak přesto odmítne ve vztahu pokračovat.  Chytíš se za hlavu a máš pocit, že se zbláznila. „Proč, proč, proč?“ honí se ti v hlavě. „Ona je snad šílená. Co vlastně chce?“

Dost pravděpodobně ovšem šílená není. Problém spočívá v tom, že jí zkrátka nerozumíš a projekuješ do ní své chlapské racionální myšlení.

CO TI UNIKÁ

Ano, máš pravdu ve všech výše zmíněných bodech, ve kterých vám to klape. Nicméně co ti uniká je to, že ji v ovlivňuje mnohem širší detaily vašeho vztahu. Určitá část rámce ti prostě nedochází. Ano, skvěle si rozumíte jenže:

  • Během toho, co například v restauraci vedete váš rozhovor, jsi podvědomě několikrát zabrousil pohledem na prdele okolo procházejících slečen.
  • To v ní náhle roznítilo starý pocit nedůvěry, když jsi jí v opilosti minulý týden přiznal, že občas myslíš na svou ex (na tuto epizodu jsi mezitím zapomněl, protože jsi měl v sobě osm piv, ona si ji však velmi dobře pamatuje).
  • Do toho se přidá ještě dojem z toho, že tě přistihla už déle než před půl rokem, jak si se svou ex tajně dopisuješ (tenkrát kolem toho byla pořádná hádka, ale ty ses jí omluvil a usmířili jste se. Považuješ to za uzavřenou epizodu, jenže hovno – jí to pořád vrtá v hlavě i po tak dlouhý době).
  • Dále se jí nelíbí, že se v kontextu celé této věci nechováš jako sebevědomý bad boy, ale spíš jako přistiženej fracek, co lže a zapírá.
  • Dále jí přestává přitahovat tvůj styl nonverbální komunikace. Dříve, v období, kdy jsi ji sváděl a na začátku vašeho vztahu jsi s ní udržoval dominantní oční kontakt, seděl jsi v sebevědomém postoji, měl chlapská dominantní gesta a soustředil se na hluboký, maskulinní tón hlasu. To se postupně změnilo. Teď před ní sedíš jako neurotický začínající podnikatel v laciném saku, očima chaoticky těkáš mezi okolními lidmi a displejem svého telefonu a už dávno nepůsobíš jako ten trochu tajemný, sexy svůdník jako na začátku. Nudíš ji.   
  • Z výše zmíněnejch důvodů už k tobě necítí takovou sexuální atraktivitu jako dřív. Tebe sice sex s ní furt baví (prdel má pořád krásnou), ale možná ti uniklo, že ona si už vaše milování užívá mnohem míň než dřív.

A tak dále. Rozejde se s tebou a ty se jen chytáš za hlavu a opakuješ, že je šílená. Dost možná není. Prostě jsi jen nepochopil celou komplexitu jejího uvažování.

CO S TÍM? ZBAV SE PROJEKCE!

Základním krokem pro to, abys začal ženskejm líp rozumět, je zbavit se projekce.

Projekce je častá chyba při komunikaci. Její podstata spočívá v naší tendenci přisuzovat vnějšímu světu a lidem okolo nás naše osobní atributy – tzn. projekujeme do lidí, s nimiž komunikujeme, své vlastnosti, názory, hodnoty a celkové nastavení. To samozřejmě vede k omylům a chybám, protože ten druhý může být nastaven zcela jinak.  

Klasickým případem je situace, když jsi unavený a máš náladu pod psa – celý svět se zdá zamračený, podrážděný, ve špatné náladě – jedná se ovšem samozřejmě o iluzi – navzdory tomu, že ty osobně se nacházíš ve špatné náladě, venku se nachází spousta lidí, kteří naopak prožívají skvělé období, cítí se velmi dobře a mají pozitivní náladu.

S tendencí projekovat do jiných lidí sami sebe se pereme vlastně celý život. Záleží i na naší empatii, tedy schopnosti vcítit se do jiných lidí a respektovat jejich názor. Na empatii doporučuju každýmu chlapovi pracovat.

 V určitých oblastech je vyhnutí se projekci poměrně snanzší. Téměř každý dříve či později pochopí, že to, že máš rád fotbal, ještě neznamená, že i jiní tuto hru milují.

JAK LÍP ROZUMĚT ŽENÁM

Chceš se vyhnout nedorozuměním ve vztazích? Tady máš tipy:

  • Neprojekuj do žen svoje chlapský uvažování! Ženská pravděpodobně uvažuje v mnoha oblastech jinak než ty a má i jiné názory a cíle.
  • Uvědom si fakt, že ona se ve vaší vzájemný komunikaci řídí pravděpodobně mnohem širším spektrem informací a vlivů než ty (tobě možná stačí, že je krásná holka s velkym zadkem, která ti bude věrná (alespoň v to doufáš). Ona uvažuje o mnohem více aspektech vašeho vztahu.
  • Ve vzájemný komunikaci ohledně zásadních věcí ve vztahovém kontextu se řiď zásadně tím, jak se holka chová, nikoli tím, co říká. Více informací na toto fascinující téma najdeš tady.

JAK MÍT LEPŠÍ VZTAHY

  • Pokud chceš dlouhodobější vztahy udržet v určité kvalitě, pokus se zachovat si co nejvíc charakteristik z počáteční fáze vašeho vztahu. Chovej se jako alfa chlap (sexy nonverbální komunikace, odvážné, maskulinní a překvapivé chování, určitá míra tajemnosti – tzn. pořád jí nevypisovat, nevídat se s ní až tak často, nevycházet ji vstříc v každém ohledu).
  • Nechovej se jako beta chlap.
  • Ženy totiž nesnáší nudu. Spousta chlapů dělá zejména v tradičních monogamních vztazích tu chybu, že zpohodlní – začnou se chovat jak rozmazlení nudní mamánci, což ženskou nudí, frustruje a ve výsledku zabíjí její atraktivitu vůči tobě.

FRUSTRACE VS ATRAKTIVITA

V příští kapitole tohoto seriálu „Proč nerozumíš holce“ ti vysvětlim, jak důležitou roli ve vašem vztahu hraje rovnice zahrnující tvou poslušnost a její frustraci a sexuální atraktivitu vůči tobě. Do tý doby…

LOVU ZDAR!

Dotazy: info@lovcuvdenik.cz nebo FB messenger vpravo dole.

2 Comments

  • Když čtu tyhle stránky, jsem rád, že jsem sám a mám svůj klid.

    • Přesně tak! Zalízt do pelechu a válet se. Hlavně, že je klid!:)

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *