Kdo se bude starat o děti?

Tvoje parnterka, nebo ty? A lze mít děti v otevřeném vztahu? Jdem se na to podívat!

V určitý moment vývoje dětí přichází chvíle, kdy by se jim otec měl intenzivně věnovat. Je to hned po narození? Podle mě úplně ne. Čti dál!

Dnešní ženy v západní (zejména městské) společnosti nesnášejí představu vztahu s nudným, (pod)průměrným, nepříliš schopným beta chlapem. Tato vize budoucnosti se jim natolik hnusí, že raději budou dřít v korporátním jobu, který doslova drtí jejich duši, aby si vybudovaly status silné, nezávislé ženy, jež nepotřebuje žádného chlapa v životě.

Zkrátka býti dnes průměrným beta chlapem neskýtá zrovna radostné vyhlídky do života. Pokud jsi spadal do tohoto segmentu chlapů ještě před pár desítkami let, byl jsi více méně v pohodě. Společenskými a náboženskými restrikcemi vynucovaná monogamie ti zaručovala šanci zahájit stabilní, dlouhodobý vztah se ženou, která ti byla (jakž, takž) věrná a respektovala tě. Jak to vypadá dnes? Jsi zkrátka v prdeli. Stále více žen, které mají díky svému zaměstnání pořešenou beta část hypergamie, totiž vykazuje tendence, že budou raději sdílet ve vztahu atraktivního alfa chlapa s jinými ženami, nežli býti zaseknuté ve vztahu s průměrným betou.

CO KDYŽ JSI ALFA?

Doufejme, že se řadíš spíše mezi alfa chlapy, či ještě lépe Nové alfa chlapy – Lovce. Případně se i prostřednictvím sledování Lovcova deníku snažíš posunout na tuto úroveň.

V určitý moment svého života pravděpodobně budeš chtít zplodit potomka buď se svou partnerkou ve vážném otevřeném vztahu, v horším, nicméně stále proveditelném případě s ženou v klasickém monogamním vztahu. V tu chvíli vyvstane otázka:

  • Kdo se bude o děti starat?
  • Kdo jim primárně zajistí každodenní péči zejména během prvních let jejich života?
  • Kdo zajistí obživu rodiny – vydělávání finančních prostředků?
  • Lze opravdu mít a vychovávat děti v otevřeném vztahu?

KONZERVATISMUS UŽ NEMÁ SMYSL

Osobně se nepočítám mezi tradiční konzervativce, kteří by nejraději násilím hnali veškeré koporátní ženy zpět do kuchyně a do chléva. Zastávám v této oblasti svůj klasický názor: “Ať si každý dělá co chce! (Samozřejmě v rámci zákonných a etických norem).

Pokud ženu honba za korporátní karierou baví, ať se jí klidně věnuje. Sám jsem v korporátu strávil posledních téměř sedm let. Proto vím, že pro hodně lidí zaměstnaných v tomto sektoru se práce pojí s:

  • velkou mírou neustálého stresu způsobeného tlakem na výkon, psychopatickými kolegy či vedením firmy
  • nedostatečnou mírou spánku
  • často nepříliš kvalitním stravováním

JAKÝ BYLA MOJE KORPORÁTNÍ KARIÉRA

Osobně jsem si svá léta v korporátu (CZ/SK Microsoft a posléze jedna globální kosmetická firma) celkem užíval, protože jsem po většinu času zastával kreativní pozice, jimž moji nadřízení příliš nerozuměli. Svou práci jsem si tedy do značné míry řídil sám. Významnější stres jsem zažíval pouze začátkem, cca prvních 6 měsíců v Microsoftu, nežli jsem si zvykl na chod celé organizace a její specifika. Přesto jsem letos z korporátu odešel a začal se věnovat vlastnímu byznysu.

CO ŽENY?

Jaká byla moje zkušenost s mými kolegyněmi? Nacházely se po většinu času ve více méně poklidném rozpoložení jako já? Ani náhodou! Moje anekdotická zkušenost vypadala tak, že naprostá většina žen v těchto firmách se nacházela vždy ve více či méně vážném stavu pracovní deprese projevujícím se pravidelným:

  • nadáváním na své kolegy, nadřízené i podřízené
  • hovorem na téma “dám výpověď”, k čemuž se naprostá většina z nich stejně nikdy neodhodlala (ony ty prachy jsou tam prostě dobrý)

Byl jsem svědkem i toho, jak některé ženy, pokud jde o jejich zevnějšek, zestárly z důvodu pracovního stresu a vytížení během roku, dvou o celou dekádu.

MOJE PŘEDSTAVA O ORGANIZACI RODINY A PÉČI O POTOMKY

Mimo jiné i z tohoto důvodu mám ohledně organizace rodiny a péči o potomky do budoucna jasnou představu a plán. Jako Nový alfa chlap – Lovec se plánuju v budoucnu intenzivně věnovat těmto činnostem:

  • Práce na mé životní misi
  • Rozvoj mého byznysu a vydělávání finančních prostředků

VLIV DÍTĚTE NA OTCŮV TESTOSTERON

Testosteron představuje mužský pohlavní hormon, který je velmi důležitý nejen pro zdravý život a sexualitu chlapa, ale i pro úspěch v práci a byznysu, protože jeho zdravá hladina je přirozeně spojena s vlastnostmi jako odvaha, zdravá porce agresivity, ambicioznost, dominance, touha dosahovat vítězství.

Výzkumy opakovaně ukazují, že narození potomka souvisí s poklesem hladiny testosteronu u otce, přičemž nejvyšší pokles byl zaznamenám u mužů, kteří tráví nejvyšší podíl času péčí o své děti. Detaily o výzkumech si můžeš přečíst například zde a zde.

Mimo jiné i z tohoto důvodu pevně zastávám názor, že v prvních letech po porodu by se o potomka měla starat z 90 a více procent jeho matka. Je to podle mě takto přirozené a dobré nejen pro dítě, ale ostatně i pro ženu jako matku.

Chvíle pro otce přichází ve chvíli, kdy dítě už umí chodit a dokáže se samostatně pohybovat. V ten moment by ho správný táta měl brát ven a učit ho různým činnostem sporty počínaje a různými technickými dovednostmi konče. Na toto období se osobně velmi těším a plánují být dobrým tátou, který svým potomkům předá mnoho dovedností a znalostí, zatímco si s nimi užije hromadu srandy.

ŠTÍTÍM SE DOMÁCÍCH PRACÍ?

Znamená výše řečené, že se štítím domácích prací? Ani náhodou! Vyrůstal jsem s single mámou a mladším bráchou, takže od cca 12 roku života (možná dříve) jsem musel pomáhat v domácnosti. I v dnešní době zcela pokryju úklid svého bytu a téměř každý den vařím. Tudíž rád své partnerce pomohu s těmito činnostmi. Nicméně věřím, že primární role muže by měla spočívat ve finančním zajištění rodiny. Tomu hodlám v budoucnu věnovat ze své strany nejvyšší prioritu.

Z tohoto důvodu budu plánovat v budoucnu případného potomka se ženou, která přijme toto, dá se říci, tradiční rozdělení rolí, a ráda se bude starat o našeho budoucího potomka. To zahrnuje například toto:

  • půjde na mateřskou
  • ve věku dítěte cca 0 až 4 roky převezme zodpovědnost za většinu (cca 90 %) každodenních činností spojených s péčí o dítě
  • pokud se bude chtít po určité době znovu věnovat své práci a kariéře, bude tak činit například na půl pracovního uvázku, zatímco značnou porci svého času stále bude věnovat dětem.
  • já se budu věnovat primárně vydělávání finančních prostředků a materiálního zajištění rodiny.
  • přičemž jasně – rád zastanu v domácnosti takové práce, že uvařím, uklidím si po sobě atd.
  • v případě nutnosti svou partnerku podpořím tím, že vydělanými finančními prostředky zajistím výpomoc do domácnosti například prostřednictvím paní na úklid apod.

JE OTEVŘENÝ VZTAH VHODNÝ PRO DĚTI?

Občas se setkávám s dotazy typu: “A jak chceš vůbec mít děti v otevřeném vztahu? Je to vůbec možné?”

Moje reakce zní: Jistě! Správně řízený, upřímný otevřený vztah podle mého pevného přesvědčení skýtá potenciálně mnohem harmoničtější prostředí pro výchovu dětí nežli klasické monogamní vztahy, které v dnešní době v obrovské míře zaplavují negativní jevy jako lhaní, podvádění a z toho vyplývající dramata, hádky a v neposlední řadě extrémně časté rozvody a rozchody. O následných častých právních bitvách o svěření dítěte do péře, alimenty a podobně ani nemluvě!

Otevřený vztah (alespoň tak, jak ho podávám já v rámci Lovcova tréninku) se zákládá na na hodnotách jako je absolutní upřímnost, pravdivost, absence lhaní, podvádění a tudíž rovněž absence drama. Z tohoto důvodu poskytuje takovýto vztah mnohem klidnější, stabilnější a harmoničtější prostředí pro vývoj dítěte. Jak na to?

JAK MÍT DĚTI V OTEVŘENÉM VZTAHU?

Ve svém kurzu Měj otevřený vztah rozděluji otevřené vztahy do 4 kategorií od nejméně vážného až po ten nejvážnější:

  • FB – kamarádka s benefity
  • Milenka v otevřeném vztahu
  • Přítelkyně v otevřeném vztahu
  • Partnerka v otevřeném vztahu

Poslední, nejvážnější kategorie Partnerka v otevřeném vztahu umožňuje společné sestěhování do jednoho příbytku a výchovu potomstva. Je ovšem nutno dodržet určitá kardinální pravidla pro správné vytváření otevřeného vztahu. Konkrétně například:

  • Partnerkou v otevřeném vztahu se žena může stát nejdříve po roce, ale raději delší době (několika letech) skvěle fungujícího otevřeného vztahu nižší úrovně (např. přítelkyně v otevřeném vztahu)
  • Jako chlap ve vztahu nesmíš nikdy lhát a veškeré zásadní procedury ohledně fungování vztahu upřímně probrat a komunikovat se svou partnerkou.
  • V případě výchovy dětí je pak nutno s nimi do určitého věku (cca 15 let) detaily otevřeného vztahu neprobírat a samozřejmě jim nic oficiálně nepředvádět – např. pokud má otec v životě kromě partnerky i nějaké kamarádky s benefity, tyto ženy by neměly přijít s dětmi vůbec do styku.
  • Jedno upozornění: nežli někdo začne moralizovat nad výchovou dětí v otevřeném vztahu, ať se raději nejdříve podívá na dnešní míru rozvodovosti a podvádění v oficiálně “slušných”, monogamních vztazích. Neúprosné statistiky má k dispozici například zde.

Komplexní postup, jak navazovat a rozvíjet dlouhodobé, harmonické otevřené vztahy s vícero atraktiními ženami máš k dispozici ZDE.

LOVU ZDAR!

5 Comments

  • Jsem se na to ptal u jiného příspěvku, tak to zkusím i tady- jak bude ten vážnej otevřenej vztah vypadat v praxi? Nebude partnerce vadit, že její alfa jezdí i jinam? Není pravděpodobná varianta, že pod dojmem tyhle představy se bude těhotenství s člověkem vyznavajicim tento styl života vyhýbat? A co potom to dítě/deti- pro jejich harmonický vývoj by asi nebylo ok vědět, že tatínek nemá jen jejich maminku… (že je tatínek alfa2.0 jim asi bude u prdele)abych to uvedl na pravou míru, nemám nic proti chlapsky nevěře, sme lidi, ale deklarovat to otevřeně před matkou svýho dítěte by mi přišlo extreme:)

    • Ahoj, pane Parku,
      1. nebude jí to vadit – zejména v dnešní době zcela rozvolněné hypergamie mnohe žen vykazuje tendenci, že stonásobně budou raději sdílet ve vztahu alfa chlapa s jinými ženami, nežli být zaseknuté ve vztahu s průměrným betou. Samozřejmě je nutno si vybrat správnou partnerku (ne všechny ženy jsou vhodné pro otevřené vztahy) a vztah dobře rozvíjet: https://1url.cz/@OTEVRENE_VZTAHY
      2. nikoli – pokud úspěšně udržuješ otevřené, harmonické vztahy po dobu mnoha let, logickým vyústěním je potom i možnost zplodit potomky.
      3. Děti – upřímný, uvolněný, pohodový otevřenýv vztah skýtá potenciálně mnohem harmoničtější prostředí pro děti nežli monogamní vztahy, respektive většina monogamních vztahů. Proč? Tak se na ně podívej: všudypřítomná extrémní míra podvádění, lhaní, dramat, hádek a rovněž se podívej na statistiky rozvodovosti:).
      4. Samozřejmě, do určitého věku dítěte nijak před ním neverbalizuješ charakter otevřeného vztahu. To ani není nutné. Prostě o tom s ním nemluvíš do cca 15 až 18 let.
      Lovu zdar!

  • Lovce, měla bych taky dotaz. To ze se máma dítěti bude věnovat 90% svého času je u malého dítěte logické, kolik času v hodinách máš představu, že se dítěti při svém nejen pracovním nasazení budeš denně/tydne věnovat? Pro ženu je to péče 24/7/365 coz je dost vyčerpávající při standardním dítěti, které neusne večer ve 20h a nevzbudi se až ráno v 8h.(a s tím pak souvisí to ze mnohdy pak da raději přednost spánku než hrátkám v posteli).Jak budeš vařit=vypomahat partnerce pokud budeš v práci a pak se věnovat sobě (ve všem co to sobě znamena) ve všední dny? Moc mne ta tvá představa nesedí s reálnými možnostmi.

    • Ahoj, Marie,
      svým plánem mám na mysli zejména to, že se budu s partnerkou, s níž potenciálně budu mít dítě, držet spíše onoho tradičního modelu, tedy:
      – chlap vydělává a ekonomicky zajišŤuje rodinu
      – žena se stará o dítě a o domácnost (zejména v průběhu cca prvních 4 až 5 let dítěte)
      – já jako chlap pomohu případně například s činnostmi jako vaření, úklid
      – případně budu svou snahu směřovat k tomu, že zajistím ekonomické zázemí, které umožní najmout si například paní na úklid domácnosti, která ženě pomůže apod.
      Jednoduché:)
      Lovu zdar!
      L

  • Ahoj Lovče, přeji at se ti tato představa zhmotni i v reálu, ale osobně v to moc nevěřím a myslím, že si tu péči o děti velmi idealizujes. Do 4 let se má dítěti věnovat prakticky jen ženská? A pokud by byly děti 2, tak bude se věnovat 90% oběma, nebo po 4 letech prevezmes svoji zodpovědnost a budeš se starat o to starší a žena 90% o mladší? Tohle s životní misi skloubit moc nejde. A i s dalšími pritelkynemi. Bude z tebe chlap co se doma objeví možná v době vecernicku, da dětem pac a pusu a zažene je do hajan. Ver mi, že přijít i o ty roky, kdy je dítě malé (do 4 let) je věčná škoda. Protože pokud tě dítě nebude téměř znát, nebude s tebou ani moc chtít být a nebo naopak bude chtít o to víc a ty na něj nebudeš mít čas. Něco bude muset ustoupit do pozadí.

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *