Rady pro holky #01 – Co dělat, když tě chlap napadá přes zprávy

Lovcův deník má i svoje čtenářky a právě těm je určená tato rubrika. Nicméně věřim, že bude zajímavá i pro chlapy. Jdem na to.

Mnoho holek v mém okolí zažilo verbální agresi přes zprávy ze strany frustrovaných troubů.

Jako novináře mě vždycky zajímaly lidský příběhy. Jedním z vedlejších efektů toho, že mám ve svém životě hodně žen, je to, že si vyslechnu i dost jejich příběhů a historek, které mi poodhalují charakter každodenní ženské životní reality. A že je tato realita v mnoha ohledech sakra jiná, než ta moje! Někdy to téměř působí, jako bychom žili v jiné dimenzi. Jednu oblast, kde se má životní zkušenost radikálně odlišuje od té ženské, představuje problematika agresivity, napadání a obtěžování ze strany jiných lidí.

ŽIVOTNÍ REALITA CHLAPA

Jak vypadá moje životní zkušenost? Jako 190 cm vysoký chlap v poměrně slušné kondici, trénující thajský box, zažívám agresivitu ze strany jiných lidí zcela minimálně. Lépe řečeno vůbec. Za poslední roky jsem se dostal do fyzického střetu pouze jednou. Jakýsi naperníkovaný šášulka na mě zaútočil pěstmi v klubu Cross. Celé to pro mě byla spíš taková úsměvná historka, kterou jsem poté pár měsíců s oblibou vyprávěl kamarádům.

Uvědomuju si, že realita kluka menšího vzrůstu a subtilnější postavy může vykazovat odlišnosti. Tady mám jediný tip. Začni na sobě makat, chlape, trénuj bojovej sport. Uvidíš, že jako pořízek, měřící sice třeba pouhých 168 cm, ale schopný zasadit agresorovi pořádný úder na játra, se budeš cítit mnohem bezpečněji.

ŽIVOTNÍ REALITA HOLEK

Při poslouchání příběhů holek kolem sebe pravidelně zjišťuju, že téměř bez výjimky každá z nich má zkušenost s určitou formou obtěžování – od slovních útoků vulgární povahy až po explicitní fyzické obtěžování. A teď do prdele opravdu nemluvim o tom, že chlap holce podrží dveře, nebo jí na ulici v rámci studeného balení řekne, že jí to sluší a rád by ji pozval na zmrzlinu.

Mluvím zde o explicitním napadání ze strany frustrovaných mamlasů, které podle mého názoru bují pod povrchem zdánlivě standardního života na veřejnosti jako na první pohled možná těžce postřehnutelný patologický fenomén.

PŘEDCHÁZET NEBO PODNĚCOVAT?

Při poslouchání příběhů o různých formách obtěžování jsem rovněž postřehl jednu věc. V některých případech se holky chovaly tak, že obtěžování ze strany agresora určitým způsobem usnadnily. Tady chci velmi zásadně zdůraznit toto: rozhodně nikdy nepřičítám vinu za obtěžování oněm napadeným holkám. Vinu vždy stoprocentně nese agresor! Nicméně věřím, že v situacích, kdy je holka obtěžována, může určitou reakcí dalšímu napadání zamezit či ho minimalizovat, a nebo naopak ne. V této kapitole se podíváme na situace, kdy holku napadá agresor verbálně přes zprávy.

Níže popíšu příběh své kamarádky Martiny, která v nedávné době zažila verbální obtěžování či dokonce napadání ze strany řidiče Uberu. Nepochybuju, že tuto službu poskytuje i spousta slušných chlapů, profíků, kteří dovezou zákazníka z bodu A do bodu B, zkasírují peníze a chovají se slušně. Na druhou stranu musím bohužel konstatovat, že negativních zkušeností souvisejících s řidiči této a podobných taxi služeb, jsem zaslechl už více.

PŘÍBĚH MARTINY

Martina v nedávné době využila Uberu na cestě z nějaké party. Jak už to bývá, v dobré náladě navozené alkoholickými nápoji se pustila do řeči s přátelským řidičem, který ji na konci cesty požádal o číslo. Martina mu ho dala. Na druhý den po vystřízlivění na jeho zprávy nereagovala. V návaznosti na to se řidič svým chováním projevil jako klasický AFC (Average frustrated chump – průměrný frustrovaný trouba) a poslal Martině vulgární vyjádření svých pocitů. Na zprávu Martina reagovala, čímž otevřela stavidla diskusi plné bezdůvodného napadání ze strany onoho stupidního mamlase. Konverzace vypadala následovně:

Verbální napadání ze strany průměrného frustrovaného trouby.
Verbální napadání ze strany průměrného frustrovaného trouby.

Pokud neumíš anglicky, nebo nemáš chuť to číst, můžu ti prozradit, že konverzace po Martinině odpovědi rychle eskalovala do podoby nepříjemné verbální agrese.

CO BY ŠLO PŘÍŠTĚ UDĚLAT LÍP

Znovu opakuju: vinu za tuto slovní přestřelku v naprosto plné míře nese agresor – tedy řidič. Pojďme se ale zamyslet nad tím, co by příště, pokud by náhodou podobná situace opět nastala, Martina mohla udělat jinak a lépe z hlediska své bezpečnosti.

Následující rady možná budou působit lapidárně, a mnohým z vás pravděpodobně dochází, nicméně opakovaně slýchávám o situacích, kdy se jimi holky neřídí. Zněji následovně:

  • Nedávej na sebe kontakt někomu, kdo tě o něj žádá v situaci, jejíž kontext je pro balení absolutně nevhodný.
  • Na agresivní napadání po zprávách nikdy nereaguj. Použij místo toho metodu “Zero reaction scenario” – tedy metodu nulové reakce.

KONTEXT NEVHODNÝ PRO BALENÍ

Co mám na mysli, když říkám “situace, jejíž kontext je nevhodný pro balení”? Jednoduše to, že v životě nastávají situace, kdy je balení ze strany chlapa v pořádku, pokud probíhá slušně a nevtíravě. A poté nastávají situace, kdy je nevhodné. Sám jsem příznivec studeného balení (tedy oslovování neznámých holek na ulici). Podle mého názoru je zcela v pořádku přijít za holkou, oslovit ji, vyjádřit svou atraktivitu a požádat o kontakt například v těchto situacích:

  • Při procházce na ulici, v parku.
  • V kavárně.
  • V knihovně apod.

To vše za přepodkladu, že oslovení ze strany chlapa proběhne slušně, a rovněž toho, že jakmile holka reaguje negativně (tj. vyjádřením, že jí interakce není příjemná a že si ji nepřeje) chlap okamžitě interakci slušně přeruší a maže pryč.

Kdy je kontext pro balení nevhodný? Zejména v situacích, kdy se chlap nachází v roli poskytovatele služby, kterou si žena platí. Měl by tedy dodržovat standardy profesionálního chování. Ano, jednou z takovýchto situací je i interakce taxikář vs zákaznice. To, že chlap má tendenci využívat situace, kdy by se měl chovat profesionálně (a to platí dvakrát více, pokud je sním žena zavřena o samotě v malém prostoru auta), k sexuálnímu balení, ukazuje na to, že i obecně v životě to asi nebude chlap, který bude vykazovat dostatečnou míru slušnýho vychování.

ZERO REACTION SCENARIO

Dejme tomu, že ti je nějaký taxikář nebo třeba číšník v reastauraci sympatický a prostě si s ním chceš vyměnit kontakt. Ok, stane se.

Jakmile ovšem se daný týpek projeví jako verbálně agresivní klaun, nikdy nereaguj! Bohužel některé holky vykazují v takové situaci tendenci:

  • s agresorem diskutovat.
  • vysvětlovat mu svůj přístup.
  • omlouvat se.
  • či hádku eskalovat a rovněž se uchýlit k nadávkám a slovnímu napadání.

Pokud ti jde o tvou bezpečnost a život, který je oproštěn od zbytečných nebezpečných konfliktů, radím ti těmto reakcím se zásadně vyhnout. Místo toho použij metodu Zero reaction scenario neboli metodu nulové reakce. Tuto metodu používají například profesionální cvičitelé zvířat. Spočívá v tom, že jakmile živočich zahájí nějakou akci, která je považována za nevhodnou, cvičitel nereaguje a dané chování zcela ingoruje. Jakmile toto chování nevzbuzuje po určitou dobu jakoukoli reakci, má tendenci vyhasnout. A jelikož i lidi jsou živočichové, funguje to u v našem případě podobně. Jakmile naše akce nevzbuzuje žádnou reakci, většinou této dané akce po určité době zanecháme. Takže týpka jednoduše ignoruj a nejlépe ho rovnou i zablokuj v aplikacích, aby tě už nemohl obtěžovat.

Osobně tuto metodu s oblibou používám například vůči internetovým trollům, s nimiž je diskuse zcela zbytečná. Komunikují totiž pouze za účelem ventilování své agrese a frustrace.

NEBEZPEČNÉ VYHROŽOVÁNÍ JE TRESTNÝ ČIN

Na závěr poznámka pro případ, že by daný agresor vykazoval skutečně psychopatické rysy a ve verbálním obtěžování či napadání by nepřestával. V takovém případě naváhej okamžitě kontaktovat policii. Jde o tvou bezpečnost.

Nebezpečné vyhrožování je v našem právním systému ukotveno jako trestný čin. Konkrétně: Kdo jinému vyhrožuje usmrcením, těžkou újmou na zdraví nebo jinou těžkou újmou takovým způsobem, že to může vzbudit důvodnou obavu, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok nebo zákazem činnosti. Více zde.

LOVU ZDAR!

Dotazy: info@lovcuvdenik.cz

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *