Začínáte vážnej vztah? Určete v něm pravidla!

Tři až sedm. To je číslo, na kterém už delší dobu udržuju počet holek, se kterými se intimně stýkám. Těm z vás, co chtějí zahájit tradiční, monogamní vztah s jedinou holkou, doporučuju dohodnout se s přítelkyní na dodržování několika pravidel.

Ty spíš a tvoje přítelkyně paří v klubu? Pokud ti na vztahu záleží, děláš chybu!

VOLNÉ VZTAHY JSOU JINÉ

Pokud udržujete pouze volné vztahy jako momentálně já – například tzv. MLTR (multiple long term relationships) – tedy paralelní intimní vztahy s více holkama, tuto záležitost řešit nemusíte. Osobně jsem přesvědčenej, že pokud si já užívám volnosti, není možné, abych se pokoušel nějak omezovat svobodu svých holek.

V podstatě se tedy nestarám o to, co dělají, když zrovna nejsme spolu. Jedinou výjimku představuje situace, kdy by holka potenciálně ohrožovala mé zdraví – například fetovala a byla při tom velmi promiskuitní.

Jako svou osobní zodpovědnost beru pak to, že se holku snažím nezranit. Jsem k ní tedy v každý situaci maximálně upřímnej, aby pochopila, jakej je můj přístup k našem vztahu a neměla od něj nerealistický očekávání. Vyhýbám se neupřímnosti a lhaní, které v polygamních vztazích jednak nejsou potřeba a za druhé je zbytečně kazí.

TRADIČNÍ VZTAH – PRO NĚKOHO PŘEŽITEK

Osobně jsem stále přesvědčenější, že tradiční monogamní vztah je představuje přežitý fenomén podobně jako celoživotní zaměstnání v jedné firmě. V současné době tedy velmi silně pochybuju, že do klasického tradičního vztahu s jedinou holkou budu chtít ještě nekdy v budoucnu vstoupit.

Mnohem více mi vyhovují polygamní vztahy. Na toto téma ostatně připravím samostatnou kapitolu nebo kapitoly.

TRADIČNÍ VZTAH POTŘEBUJE PRAVIDLA

Na druhou stranu si uvědomuju, že hodně čtenářů Lovcova deníku chce nebo bude chtít do monogamního tradičního vztahu někdy v životě vstoupit, případně se v něm už nachází. Přesně vám, přátelé, je určen tento článek.

Dejme tomu, že bych teoreticky chtěl někdy zahájit tradiční, monogamní vztah s jedinou ženou do kterého bych investoval čas, emoce a prostředky. Je to nepravděpodobné, ale dejme tomu. Rozhodně bych do tohoto vztahu šel až potom, co bychom s přítelkyní probrali několik zásadních pravidel a dohodli se na jejich dodržování.

Velmi často kolem sebe vidím vztahy, kde nastavení takových pravidel očividně chybí. Je to podle mě z toho důvodu, že chlapi jsou zblbí řečmi o tom, že vztah spočívá hlavně v toleranci a důvěře mezi partnery.

To je samozřejmě pravda. Ovšem naprostá většina žen touží taky po silném partnerovi, který jim dokáže určit limity a pravidla. Pokud v tradičním monogamním vztahu panuje naprostá volnost, spousta holek začne trpět pocitem, že jejich partnerovi na vztahu vůbec nezáleží. A to není dobrý. (Moderní polygamní vztahy nyní nechávám zcela stranou diskuse – tam je situace zcela jiná).

SINGLE CHOVÁNÍ vs MONOGAMNÍ VZTAH

Když teda mluvim o nutných pravidlech v monogamním vztahu, o čem vlastně jsou? Týkaj se zejména omezení tzv. single chování, který je bytostně spjatý se situací, kdy jste single, nemáte vážnýho partnera a užíváte si naprostý volnosti. Do vážnýho vztahu ovšem single chování nepatří.

Konkrétně pak tyto aktivity spojuju hlavně s pařením a požíváním alkoholu a jinejch návykovejch látek. Mám-li uvíst příklad, tak třeba kalení na technoparty do šesti do rána, pravidelný popíjení s kamarádama, kamarádkama několikrát do týdne, výlety s kamarádama, kamarádkama do zahraničí (tzv. boys trips, girls trips) a podobně. Tohle single chování považuju za neslučitelný s monogamním vztahem.

Jak je to možný? Vždyť mantrou vztahů dnešní doby je tolerance! Ano, bez tolerance jistě žádný vztah neobejde. Chápu ji ovšem zejména jako akceptování určitých odlišností partnera a jeho/jejích nedokonalostí, jež nejsou pro vztah zásadní, či kritické.

Jedná se o široký spektrum povahových rysů, vzorců chování nebo názorových hledisek, jež se nám na partnerovi v určitém ohledu nelíbí, nicméně jsme ochotni je akceptovat, jelikož jejich dopad na vztah nemá fatální charakter. Pár příkladů: partnerka ráda jezdí k moři, já na hory. Partnerka chce koukat na romantický komedie, já na akční filmy. Partnerka miluje ranní vstávání, já si rád pospím atd.

V takových situacích je samozřejmě dobrý projevit toleranci a hledat kompromis.

U SINGLE CHOVÁNÍ TOLERANCE KONČÍ

V případě single chování ale nikoli. Důvodem, proč single chování podle mýho názoru nespadá do množiny těchto tolerovatelných nedostatků je, že je přímo spojeno s přístupem k životu, kdy žádného partnera nemám, repsketive nemám žádný tradiční monogamní vztah. 

Pojí se dále s určitými projevy nedostatku respektu vůči partnerovi, s exponenciálním růstem pravděpodobnosti nevěry a podobně.   

V hypotetické situaci, kdy bych vstoupil do monogamního vztahu, určitě bych nstavil po dohodě s partnerkou několik limitů a pravidel, které se týkají zejména chození na party a paření obecně, konzumace chlastu a příbuzných oblastí. Pokud se chystáte monogamní vztah zahajít, doporučuju vám se nad nima zamyslet. Pojďme se na ně podívat.

PRAVIDLO 01 – CHOZENÍ NA PARTY

Pokud jde přítelkyně bez mýho doprovodu ven na akci, schůzku, kde bude pít alkohol, chci, aby byla nejpozději o půlnoci doma – buď u mě, nebo u sebe.

DŮVOD

Kolem půlnoci chodím spát a chci usínat s vědomím, že moje milá je bezpečně doma. Důvodem je jednak bezpečnost – ačkoli Praha není nebezpečný město, zejména pro holku vracející se v noci z party furt prázdný temný ulice představujou riziko. Dálším důvodem je respekt vůči mně. Zažil jsem stovky kaleb a vím, že po půlnoci je akce většinou už jen o chlastání, balení a případnym sexu.

„A ty svý holce nevěříš?“ Slýchávám často tuto námitku. Chci v prvý řadě říct, že toto není o důvěře. Je to primárně o tom, že se jako její partner a chlap nechci touto situací vůbec zabývat. Pro chlapa v monogamním vztahu, jeho autoritu, sebevědomí a integritu prostě není dobré a zdravé, pokud jeho přítelkyně paří někde ve čtyři hodiny ráno opilá s kamarády, zatímco on spí. Nějakej z jejích „super“ kámošů se totiž může rozhodnout, že zkusí nebejt kámoš, ale naopak milenec. A taky třeba zkusí mojí přítelkyni správně políbit. A pokud uspěje, tak mu to rozhodně nejde zazlívat. 

MOJE ZKUŠENOST S BALENÍM ZADANÝCH HOLEK

Dalším důvodem je to, že mám poměrně bohatou zkušenost právě z této druhé strany barikády. Za posledních pár měsíců jsem zažil několik situací, kdy jsem měl explicitní flirt nebo dokonce sex se „šťastně zadanýma“ holkama.

Například asi před dvěma měsící jsem potkal na jedný narozeninový party vdanou holku. Za střízliva mluvila o tom, jak jsou s manžou šťastní (a podle fotek na Instagramu tak opravdu vypadaj), o pět hodin později mi při líbání na balkoně sama strčila mou ruku za její kalhotky. Pokud její kluk bere jejich manželství vážně, někde udělal sakra chybu. Buď při výběru partnerky, nebo při určování pravidel a udržování autority ve vztahu.

Podotýkám, že se primárně neorientuju na rozbíjení „šťastnejch“manželství, ale neptejte se mě na tuhle otázku ve dvě ráno, když mám v sobě sedm piv a ta roztomilá blondýnka v mym náručí se mě ptá, jestli cítím, jak je vlhká.

JAK TOTO PRAVIDLO PLATÍ PRO MĚ

Jo, vztah potřebuje reciprocitu, takže těžko můžu udávat pravidla, pokud je nějakým způsobem neuplatním i na sebe. Obecně vzato se snažím pravidlo 1 uplatňovat podobnym způsobem i ve svém případě. Pokud bych se tedy nacházel v monogamním vztahu, snažil bych se reduktovat party trvající do rána. Jsem své přítelkyni věrný, tak ostatně nemám ani důvod zůstávat na akci dýl.

Přesto věřím, že mezi situací chlapa a ženské panují určité rozdíly, které mají jednak bezpečností a jednak sexuálně komunikační charakter. V kontextu vážnejch situací jako je přepadení nebo znásilnění žena představuje snadnější cíl a riziko, které při návratu přes potemnělej park nebo prázdnou ulici podstupuje, je mnohonásobně vyšší než u chlapa.

MUŽSKÁ A ŽENSKÁ REALITA NOČNÍHO ŽIVOTA SE LIŠÍ

Co se týče rozdílů v sexuálně komunikační oblasti, pod tímhle termínem mám na mysli jednoduchej fakt, že jako chlap máte velkou pravděpodobnost, že můžete strávit večer v hospodě, na baru, v klubu s kámošema, aniž se dostanete do byť jen kratšího verbálního kontaktu s ženou (pokud se o to tedy nesnažíte).

V případě atraktivní ženy je samozřejmě pravděpodobnost, že večer v baru bude kontinuálně oslovována chlapy mnohonásobně vyšší. Ženská a mužská realita nočního života se v tomto ohledu zásadně liší.

SHRNUTÍ

Za ideální přístup ze strany přítelkyně považuju, pokud s občas vyjde s kamarádkou, kamarádkama na dvě vína a kolem jedenácté je doma. Já sám, pokud bych se nacházel v mnogamním tradničním vztahu, redukoval bych nebo zcela eliminoval party do rána. Pokud máme chuť jít na akci a zůstat do rána, udělejme to spolu!

Když svý přítelkyni necháš příliš volnosti ohledně party a alkoholu, může to dopadnout takhle.

PRAVIDLO 02 – KONZUMACE ALKOHOLU

Je nutný, aby přítelkyně zcela eliminovala opíjení se bez mý přítomnosti. Za opíjení pak považuju vypití víc než cca 2 až 3 vín za večer (záleží pak na konkrétní holce a její resistenci vůči alkholu).

DŮVOD

Silná opilost představuje z hlediska bezpečnosti i sexuality velmi labilní stav. Proto taky tak miluju alkohol a jenom se raduju, pokud s holkou pijeme na prvním rande. Alkohol odstraňuje zábrany, uvolňuje – to chcete, pokud balíte holku na baru nebo na prvním rande. Naopak to nechcete, pokud se vaše přítelkyně ocitne bez vašeho doprovodu namol opilá v baru a ten týpek v kožený bundě má o ní náramnej zájem.

„Ty bys svý přítelkyni nevěřil? Proč jseš tak nesebejistej?“ slýchávám občas takovýto reakce, když vyjádřím tento svůj názor. A odpovídám podobně jako v případě pravidla 1. Svý přítelkyni bych věřil a vím, že by se i v opilosti nenechala svést.

Primárně se ovšem touto situací, touto problematikou vůbec nechci zabývat. Prostě nechci, aby se v mém životě a vztahu vyskytovala situace, kdy by se moje monogamní přítelkyně někde motala ve stavu silné opilosti bez mýho doprovodu. Pro autoritu a integritu chlapa v tradičním monogamním vztahu to považuju za extrémně nezdravé. Celkově vzato je to pak samozřejmě destruktivní i pro celý tradiční vztah.

JAK TOTO PRAVIDLO PLATÍ PRO MĚ

Ano, ani pro chlapa a jeho pozici ve vztahu není opíjení se zdravý. Snažím se ho tedy omezit. Pokud jde o rozdíly mezi muži a ženami – jo, můžem mluvit o rovnoprávnosti a feminismu dlouhý hodiny, nic tim ovšem nezměníme na tom, že situace na mol ožralého chlapa a na mol ožralé ženy vykazuje prostě značné rozdíly – pominu-li jiné, tak zejména ty bezpečností týkající se například rizika znásilnění a podobně.

SHRNUTÍ

Obecně považuju za ideální, pokud přítelkyně tradičním, monogamním vztahu nepije bez mé přítomnosti vůbec, případně minimálně – například jedno, dvě vína při večerním setkání s kamarádkou. Obecně jsem přesvědčený, že holky, které milují opíjení se a party, nejsou prostě pro monogamní, tradiční vztah vůbec vhodné.

Rád s nimi navazuju polygamní vztahy, kde je situace zcela jiná. Pravidla jsou tam mnohem uvolněnější. I tam ovšem funguje určitý limit – pokud holka paří příliš a je promiskuitní do té míry, že začíná ohrožovat mé zdraví, je lepší přerušit s ní kontakt.

Chlapů v monogamních vztazích doporučuju omezit alkohol taky. Na vztah prostě nepůsobí dobře, pokud se chlap pravidelně vrací ke své milé ožralej nad ránem.

Absolutně nechápu páry, které vidím občas ve svém okolí, kdy se oba dva z partnerů pravidelně opíjejí (případně konzumujou jiný omamý látky) bez přítomnosti toho druhého. Podle mýho názoru se takový jednání neslučuje s plány udržet si stabilní, tradiční, dlouhodobý, monogamní vztah. Rozumím tomu snad jen v případě, pokud se jedná o teenagery, kteří právě zažívají první pokusy s chozením a vztahy.  Obecně platí – pokud máme chuť se opít, udělejme to společně!

PRAVIDLO 03 – DALŠÍ SINGLE AKTIVITY VE VZTAHU

Přítelkyně jede na čtrnáct dní s kámoškama do Thajska a já si udělám s klukama trip do Barcelony. Přítelkyně jede na víkend do Brna. Maj tam nějakou kalbu s kámošema. Já pojedu na ryby. Holka jde s kámoškama na jejich girls night out do klubu a já konečně můžu dát poker s kámošema.

Občas slýchávám takový a podobný věty ve svým okolí. Vrtím hlavou a říkám si: „Kamaráde, já vim, že chceš bejt cool a tolerantní, ale pokud o váš tradiční vztah opravdu stojíš a záleží ti na něm i na tvé holce a její vernosti, je tohle, co chceš? Je to pro váš vztah dobrý?“

Jasně, v týhle oblasti si musím dát pozor, abych nebyl zase až příliš „controlling“. Není samozřejmě nic horšího, než paranoidní žárlivej chlap, který se začne ježit, jenom když jeho milá prohodí pár slov s číšníkem. Tato paranoidní žárlivost vychází z extrémně nízkého sebevědomí a pro každý vztah představuje destruktivní element, který ho dříve či později zahubí. 

PŘÍLIŠNÉ POHODÁŘSTVÍ V MONOGAMNÍM VZTAHU JE ZÁRODEK PRŮŠVIHU

Na druhou stranu snaha o přílišné pohodářství, cool přístup rovněž není pro vztah zdravá. Chce jet moje přítelkyně do Thajska, nechat se balit turisty, zajít si s kámoškama do klubu a flirtovat s nadrženýma klukama? Fajn, ale ať je tedy potom single, protože já tyto aktivity považuju výhradně spojené se stavem, kdy je člověk svobodný, nikoli ve vážném, monogamním vztahu.

Obecně věřím tomu, že chlap musí ve vztahu redukovat svou žárlivost pomocí svého pevného sebevědomí, na druhou stranu ovšem vždy musí pečlivě monitorovat a eliminovat jakýkoli návrhy single chování. 

Vždy totiž mezi mužem a ženou v tradičním vztahu bude panovat výše zmíněná disproporce. Například žena v klubu bude vždy balena okolními chlapy a při tom vyjde zcela s čistým štítem – to přeci všechno oni, ona sama je pasivní!

Na druhou stranu chlap si okolní ženy nemůže dovolit balit – jednalo by se o aktivní chování, tedy podvádění. I z tohoto důvodu si myslim, že společné návštěvy klubů nejsou pro monogamní vztah příliš zdravé a z pohledu chlapa už vůbec nejsou výhodné

CO DĚLAT PŘI PORUŠENÍ PRAVIDEL?

Co dělat, pokud přítelkyně pravidlo poruší? Záleží na závažnosti situace, ale celkově se z mýho pohledu jedná o pro vztah kritickou situaci, která vede buď k jeho ukončení nebo následný diskusi o tom, aby se situace už neopakovala. Opakovaný porušení pravidel, překročení jasných limitů, které mám, by pak zcela jistě vedly k okamžitýmu ukončení vztahu z mý strany.

Vím, že tradiční, monogamní vztah s holkou, která se chová v rozporu s těmito pravidly, pro mě bude v dlouhodobém hledisku toxický a nejlepší řešení je z něj okamžitě odejít.

Ze zkušenosti vím, že určení pravidel přivítaj i holky. Milujou totiž sebevědomý chlapy, kteří nejsou příliš „controlling“, ale na druhý straně mají jasný limity a dokážou určit ve vztahu pravidla.

Tolerance je důležitá, ale přílišná benevolentnost hraničící s apatií se v dlouhodobý perspektivě ukáže jako nezdravá. Pamatujte na to, pokud budete chtít zahájit vážnej, tradiční, monogamní vztah!

A nebo to případně dělejte jako já a do tohoto typu vztahů nevstupujte.:)

LOVU ZDAR!

Dotazy: info@lovcuvdenik.cz nebo v diskusi pod článkem.

6 Comments

  • Dá se Ti nějak poslat soukromá zpráva?

  • Ahoj, Petře. Jasně, pošli email na lovcuv.denik@gmail.com. Fajn den! Lovec

  • Ad. 1: Jo, tohle na mě jeden zkusil, ještě jsme spolu ani nechodili. K čemuž nakonec právě proto nedošlo – z mé strany. Hledám přítele, ne druhýho otce.

  • Ahoj. Ze zpráv, co mi chodí vidím, že ačkoli je Lovcův deník určen primárně chlapskýmu čtenářtsvu, tak sem čím dál častěji zavítaj i holky, což mě zároveň trochu překvapuje a samozřejmě i těší:). K tvé poznámce – jistě, vztahy mezi lidmi nejsou extaktní věda a každý, ať se zařídí, jak chce. Osobně mám ten názor, že kdybych byl v klasickém tradičním monogamním vztahu, nemohl bych akceptovat, že moje přítelkyně pravidelně chodí pařit a konzumovat alkohol do rána beze mé přítomnosti. To prostě pro vztah není zdravé. Naopak je to zcela ok, pokud bych měl s danou holkou jiný, než tradiční vztah, byli bychom třeba milenci, nebo tzv. MLTR (multiple long term relationship), tedy měli bychom každý i další partnery (samozřejmě do té míry, kdy jeden druhého neohrožujeme na zdraví). Fajn den přeju!

  • Tak "pravidelně chodí pařit až do rána" – to naprosto chápu. Taky bych nechtěla, aby mi chlap co víkend chodil domu úplně na sr***, sama jsem neměla potřebu to pravidelně dělat ani když jsem byla single. Tvůj článek na mě ale působil dost striktně – a abych třeba na srazu se spolužákama kontrolovala telefon, jestli už se nemusim zvednout, abych byla poslušně o půlnoci doma, jinak rozchod… No, asi tomu rozumíš a z tvého komentu chápu, že to vyloženě takto asi myšleno nebylo – narozdíl od konkrétní situace, kterou zmiňuji.
    Jinak, na tvoje stránky chodim docela často – baví mě to, tvoje postřehy často pěkně sednou, i když by si to asi spousta lidí odmítla přiznat.
    Měj se fajn.

  • Ahoj! V prvý řadě chci říct, že jsem rád, že Lovcův deník se ti líbí čteš ho pravidelně. Pokud bys měla postřeh ještě k nějakému tématu, sem s ním:).
    Pokud jde o výše zmíněnej článek – ano, rozhodně jsem to nemyslel tak striktně v tom ohledu, že by přítel měl kontrolovat svou holku jako „druhý otec“. To v žádném případě – právě naopak! Psal jsem, že se řešením těchto věcí primárně vůbec nechci zabývat, protože mám v životě důležitější věci na práci, než hlídat svou holku.
    Řešení daný problematiky závisí do značný míry na tom, jaký model vztahu si s danou holkou zvolíme. Existují tady v podstatě dvě možnosti:
    1. Nové (postmoderní) modely vztahů: friends with benefits – tedy milenci, MLTR (multiple long term relationship) – oba partneři mají (nebo mohou mít) zároveň i další partnery, OLTR (open long term realtionship) – partneři k sobě chovají exkluzivní romantické city, ale mají (nebo mohou mít) i další sexuální partnery – zde panuje poměrně svoboda – v podstatě se nezajímám o to, co daná holka ve volném čase dělá, pokud to není něco, co zásadním způsobem ohrožuje její a ve finále i moje zdraví (teoreticky např. to, že by chodila každý druhý den do klubu, kde by konzumovala pervitin, a rozdávala si to tam s chlapy na potkání) – v takovém případě bych s ní přerušil kontakt. Jinak ovšem v normálním případě panuje v těchto vztazích svoboda a je v pohodě, pokud má holka sklon k single chování.
    2. Tradiční, monogamní, citově i sexuálně exkluzivní vztah – tady je situace zcela jiná. V současné době neplánuji zahájení takového vztahu, ovšem kdybych do něj chtěl někdy vstoupit, tak do něj nikdy nevstoupím s holkou, která má sklon k tzv. single chování – tedy například časté paření s kamarády do rána, extenzivní konzumace alkoholu, případně drog, různé girls trip a podobně. Takové chování podle mě nepatří do tradičního monogamního vztahu, a pokud k němu má holka sklon a má ho ráda, ať je single (a nebo případně ať je v některém z typů vztahů popsaných v bodu 1).
    Pokud v nadpisu píšu „Začínáte vážný monogamní vztah, určete v něm pravidla!“ nemyslím to tak, že by kluk měl určovat pravidla jako otec, ale naopak tuto větu vyjadřuji v plurálu – tedy určete v něm pravidla – ve smyslu oba dva, vy i vaše přítelkyně. Obecně vzato je pak ideální situací, pokud pravidla ani nejsou potřeba nějak explicitně zmiňovat, prostě fungují ve vztahu implicitně – z toho důvodu je podle mě pro chlapa dobré vstupovat do tradičního monogamního vztahu s holkou, která jednoduše nejeví tendenci k single chování – tedy nepaří, příliš nepije atd.
    Důvodem, proč jsem daný článek napsal, je to, že kolem sebe často vidím kluky, kteří se zjevně pokoušejí navázat tradiční monogamní vztah s holkou, která jeví zcela jasné tendence k single chování – a tudíž absolutně není vhodnou kandidátkou na tradiční přítelkyni (přičemž nezpochybňuju, že by klidně mohla být vhodnou partnerkou pro nějaký z typů vztahů popsaných v bodu 1).
    Takže shrnuto a podtrženo – vůbec nenavrhuju žádnou přísnou kontrolu, patriarchální despotismus apod. – právě naopak – doporučuju cestu, která vede k uvolněnému vztahu, v němž vůbec není nutno se stresovat. K tomu ale lze dojít jen na základě:
    – Správného výběru partnerky
    – Správného definování vztahu, který spolu máme
    – A dobrovolného dodržování jasných pravidel, pokud se oba společně rozhodneme pro monogamní tradiční vztah.
    Hezkej den!
    Lovec

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *